Ob 25. svetovnem dnevu bolnikov

Dragim duhovnikom, redovnikom, redovnicam  in drugim pastoralnim delavcem ob 25. svetovnem dnevu bolnikov, ob Lurški Materi Božji.

Ob srebrnem jubileju obhajanja Svetovnega dneva bolnikov se vam z besedami papeža Frančiška iz letošnje poslanice bolnikom, v imenu MOPZa iskreno zahvalim »za Božji klic k spremljanju naših bolnih bratov in sester« in za vse delo na župnijah, bolnišnicah, domovih za ostarele in skupnostih za bolne. Osrednja svetovna slovesnost bo v Lurdu, pri nas pa v narodnem svetišču Marije Pomagaj na Brezjah v soboto, 11. februarja, ob 10. uri. Slovesnost bo vodil ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar. Srečanja ob tem dnevu boste imeli po župnijah, nekaterih bolnišnicah in domovih. Veseli smo, da založba Ognjišče vsako tretjo junijsko nedeljo na Brezjah pripravi narodno romanje bolnikov, invalidov in ostarelih.

Spomnim naj vas na papeževo poslanico bolnikom in pismo bolnikom, priloženo Sporočilom slovenskih škofij, ki ga na primeren način posredujte po župnijah in drugih občestvih. Kot ste že prebrali, po dogovoru z odgovornimi, omenjeno lahko v celoti preberete v nedeljo, 12. februarja.

Papeževo poslanico, ki je priložena Prijatelju, lahko dobite brezplačno na mojem naslovu. Prav tako boste lahko dobili knjigo vseh treh papežev, ki so skozi 25 let zapisali poslanice bolnikom, in jo je izdala založba Salve ali pa misli iz poslanic, ki jo je pripravila založba Ognjišče.

Ne pozabite na poseben popolni ali delni odpustek na svetovni dan bolnikov!

Na vsakoletnem srečanju bolnišničnih duhovnikov v januarju smo ponovno predlagali priloženo konkretno besedilo, ki ga objavite v župnijskih oznanilih, na plakatih in ga večkrat uporabite za prošnjo vernikov. Prav tako je primerno, da objavite večkrat v oznanilih spodbudo in pojasnilo glede duhovnikovega obiska pri bolniku in prejemanju zakramentov. Saj veste, da smo še prevečkrat »za smrt«. Prav bo prišla tudi tel. številka duhovnika bolnišnice, kamor odhaja na zdravljenje največ vaših župljanov.

Dobri Bog, razsvetljuj nas, da bomo starejšim, bolnim in umirajočim preskrbeli prejem zakramentov – spovedi, maziljenja in obhajila, ki jih bodo utrdili v krščanski veri, zaupanju v Božje varstvo, sprejemanju in darovanju trpljenja za odrešenje vseh ljudi!

S papeževimi besedami iz letošnje poslanice bolnikom z vami prosim Marijo: »Naj njeno materinsko posredništvo dviguje in spremlja našo vero, da nam bo njen Sin Jezus Kristus naklanjal upanje na poti ozdravitve in zdravja, čut za bratstvo in odgovornost, zavezanost k celostnemu razvoju človeštva in radostno hvaležnost ob čudenju na Božjo zvestobo in njegovim usmiljenjem.

za MOPZ Miro Šlibar, kaplan lurške votline

f9e8ea3da53f60d3831f1e17f9c6add1bfaef04b