Obredi velikega petka pri Sv.Križu nad Dravogradom – 30.3.2018

Na veliki petek smo se verniki, iz cele pastoralne zveze pri Svetem križu udeležili obredov velikega petka. Obrede smo pričeli z potjo VIA MATRIS ( Pot žalostne Matere božje), okrog cerkve. Posamezne postaje, ki smo jih brali in molili, so nas uvedle v  premišljevanje skrivnosti velikega petka. Po prihodu v cerkev  je sledila božja beseda, z branjem Pasijona po Janezu, ki so ga prebirali naši mladi. Sledil je zelo lep nagovor župnika Igorja, da nismo samo mrtva telesa, da smo ljudje, ki imamo dušo in srce. Naj bomo stari ali mladi, lahko zelo veliko lahko prispevamo k lepšemu življenju v družbi.

Saj nas vse čaka veliki petek in do takrat moramo delati za dobro ljudi in posameznikov v družbi. V prošnjah smo prosili za našega papeža Frančiška, škofe, duhovnike, bogoslovce, katehumene, naše državne voditelje in za tiste, ki ne verujejo v Boga. Nato so v sprevodu duhovnika in ministranti prinesli križ, ki ga je počastil vsak na svoj način. Po češčenju križa, smo zmolili očenaš in prejeli sveto obhajilo in s tem zaključili obrede velikega petka.  Obrede velikega petka so obogatili mladi z lepo pesmijo,tako da smo lahko res globoko podoživeli trpljenje in smrt našega Jezusa Kristusa.

Ob pogledu na sam križ v cerkvi, ki je kot glavni oltar, smo podoživljali vsak na svoj način, trpljenje in smrt našega Jezusa Kristusa. Tudi, če na ta dan ni Svete maše, ker je Jezus umrl, smo od križa prejeli moč in utrdili našo vero.

Breda Kladnik Novak