Odgovori na novinarska vprašanja o poslovanju z davčnimi blagajnami v Katoliški Cerkvi

Povzeto in objavljeno je na strani Slovenske škofovske konference:

Pozdravljeni,
Za časnik Svet24 pišem članek o davčnih blagajnah in bi imel nekaj vprašanj.
Zasledil sem, da je RKC izvzeta iz poslovanja z davčnimi blagajnami, zanima me na kakšen način je to urejeno? Zanima me tudi kako je urejeno plačevanje ostalih dejavnosti kot so maše, pogrebnine, cerkveni nabirki ipd.? Bodo tudi te dejavnosti oproščene poslovanja z davčnimi blagajnami?

Zanima me tudi kako je urejen nadzor nad sredstvi, ki se po župniščih naberejo na takšen način in kakšna je vsota, ki jo RKC pridobi na takšen način?
Za odgovore se vam najlepše zahvaljujem,
z lepimi pozdravi,

Matej Klarič


Zasledil sem, da je RKC izvzeta iz poslovanja z davčnimi blagajnami, zanima me na kakšen način je to urejeno?
Katoliška Cerkev ni izvzeta iz poslovanja z davčnimi blagajnami. Pri gotovinskem poslovanju v primeru prometa blaga in storitev mora uporabljati davčne blagajne.

Zanima me tudi kako je urejeno plačevanje ostalih dejavnosti kot so maše, pogrebnine, cerkveni nabirki ipd.? Bodo tudi te dejavnosti oproščene poslovanja z davčnimi blagajnami?
Maše, pogrebnine, cerkvene nabirke ipd. prispevki ob opravljanju zakramentov in zakramentalov niso pridobitne storitve, ki se opravljajo na trgu, se ne plačujejo in zato niso predmet poslovanja z davčnimi blagajnami.

Zanima me tudi kako je urejen nadzor nad sredstvi, ki se po župniščih naberejo na takšen način in kakšna je vsota, ki jo RKC pridobi na takšen način?
Darovi vernikov se položijo na transakcijski račun župnije oziroma pravne osebe Katoliške Cerkve in v zakonskem roku poročajo AJPES in DURS. Katoliška Cerkev nima enotne evidence vseh zbranih darov vseh svojih pravnih oseb.

dr. Tadej Strehovec
Slovenska škofovska konferenca