ORATORIJ 2018 – ‘Eno je potrebno’ v DRAVOGRADU –  16.7. – 20. 7.2018

Tudi letos smo pod smelim načrtovanjem Petre, Marka in tesnejših njunih  animatorjev voditeljev izpeljali oratorij pod geslom Eno je potrebno. Geslo povzema življenje škofa Ireneja Friderika Baraga, ki je vse svoje življenje deloval in se trudil, da bi Indijancem prinesel veselo oznanilo evangelija in rešil njihove duše. To so nam želeli prikazati tudi animatorji skozi dnevno zgodbo in prizore iz Baragovega življenja.  

Tudi letos je bila animatorka in režiserka Tina z igralci  domiselna in sporočilna v izvedbi letošnje igre.

Tako je bil oratorij odlična priložnost, da smo poživili našo misijonsko zavest. K temu so bile usmerjene kateheze, posebej pa skupna dopoldanska molitev, ki jo je pripravljal župnik Igor. Skozi molitev misijonskega rožnega venca za posamezne celine, je vpletal kadilo kot simbol molitve, ki se dviga k Bogu za naše misijonarje. Predstavil nam je zavetnico misijonov Sv.Terezijo – malo Cvetko, ki sicer nikoli ni šla v misijone, a je svojo 18 mesečno bolezensko trpljenje pred smrtjo darovala za misijonarje.

Vsak otrok je ‘izžrebal’ tudi svojega misijonarja, za katerega je molil in se bo odslej lahko z njim tudi dopisoval. Vsi otroci in mladi na oratoriju so povabljeni, da se pridružijo skupni misijonski akciji MIVA to nedeljo ali prihodnjo, z blagoslovom prevoznih sredstev (kolo, motor, skiro, avto…) Hkrati pa smo razmišljali in se spodbujali, da smo lahko vedno znova pričevalci tam, kjer živimo.

Zadnji dan oratorija nas je obiskal tudi misijonar, ki je del svojega časa preživel v misijonih in otrokom pričeval o svojem delu. Naš Andrej Otto je seveda dejavni član našega občestva v Dravogradu, a ga otroci skozi to njegovo delo misijonarja niso poznali.

Dva pomembna elementa oratorija – delavnice in igre sta bili združeni v vsakodnevni veliki igri. Prav skozi to dejavnost je bil naš lahko oratorij še veliko bolj celovit. Nismo se ustrašili vseh dnevnih izzivov, zato smo toliko bolj zadovoljni, da nam je pod vodstvom Petre in Marka ter animatorjev uspel ‘veliki met’ – odlično izveden oratorij. Zahvala velja torej vsem marljivim animatorjem, pa dobrim ljudem, ki ste s svojimi prispevki in dobrotami poskrbeli za to in ono, kar je tako potrebno pri delu z mladimi. Hvala kuharicam za pripravo obrokov in vsem, ki ste donirali v blagajno, s katero smo pokrili vse stroške.

Vsako leto je oratorijski teden eden najživahnejših v naši župniji. Ob zadostnem številu sodelavcev bi lahko organizirali tudi kakšno drugo dejavnost, da bi popestrili župnijsko dogajanje in pričevali, da je biti kristjan v sodobnem času prav tako vrednota, ki je vredna posnemanja in življenja.