Papež imenoval novega celjskega škofa – dr. Milan Matjaž

Koroške gore list dr.Milan Matjaž imenovan za novega celjskega škofa.

Novica, ki je v petek 5.marca 2021 prišla iz Vatikana, nas je iskreno razveselila. Papež je namreč ta dan imenoval msgr. dr. Maksimilijana Matjaža, priznanega biblicista in našega koroškega rojaka za novega celjskega škofa. Dolgo so ga v Celju pričakovali in končno le dobili v osebi korošca Milana, kot ga kličemo. Zato je za škofijo Celje to izjemen dan, saj so škofa težko čakali. Po prvem škofu Antonu Stresu ter njegovemu nasledniku Stanislavu Lipovšku tako na celjski sedež škofa prihaja teološki profesor, ki je soimenjak starodavnega celjskega škofa sv. Maksimijana Celjskega.

Msgr. dr. Maksimilijan Matjaž je duhovnik mariborske škofije. Rodil se je leta 1963 v Črni na Koroškem, osnovno šolo obiskoval v Mežici. Nato pa je šel na ekonomsko šolo v Slovenj Gradec. Novo mašo je pel leta 1989 na Prevaljah. Prve dve leti je bil kaplan v Zrečah, nadaljeval s podiplomskim študijem v Rimu in leta 1995 magistriral in 1998 doktoriral.  Šolal se je tudi v Jeruzalemu, postal docent na katedri za Sveto pismo in judovstvo na Teološki fakulteti v Ljubljani ter njeni enoti v Mariboru. Leta 2011 je dosegel naziv izrednega profesorja, dve leti kasneje pa je postal predstojnik katedre za Sveto pismo in judovstvo na ljubljanski teološki fakulteti.  Ves čas je bil tudi povezan z dušnopastirskim delom.

Bil je duhovni pomočnik pri nas  v Dravogradu (1998-2010) in nato znova v Zrečah (2010-2012), nato v pastoralni zvezi Slovenj Gradec (2012/2013) ter v Šentilju (od 2013 do 2020).

Farani PZD mu iskreno čestitamo k imenovanju.