Poslovil se je msgr. Jože Goličnik

Msgr. Jože Goličnik (1940–2015)

22. 4. 2015 | K. C.
V torek, 21. aprila 2014 je v Mariboru odšel v večnost stolni dekan, voditelj Pastoralne službe v Mariboru, član Zbora svetovalcev in ravnatelj Nadškofijskega arhiva msgr. Jože Goličnik, so sporočili z Nadškofije Maribor.Jože Goličnik se je rodil 5. marca 1940 na Lepi Njivi v župniji Šmihel nad Mozirjem. Osnovno šolo je obiskoval v domačem kraju, srednjo pa v Celju na gimnaziji, nato je v Ljubljani študiral teologijo. Duhovniško posvečenje je prejel na praznik apostolov sv. Petra in Pavla 29. junija 1966 v mariborski stolnici. Služboval je v Hrastniku ter župnijah Velenje – Sv. Martin in Tezno. Poleg pastoralnega in župniškega dela je bil tudi prodekan (1986–1991) in dekan (1991–1999) mariborske dekanije. Nato pa je bil imenovan za stolnega kanonika v Mariboru, voditelja Pastoralne službe, ravnatelja Škofijskega arhiva ter rektorja cerkve sv. Alojzija v Mariboru. Nadškof msgr. Marjan Turnšek ga je izbral za škofovega vikarja za pastoralno področje. Leta 2010 je prejel naziv monsignor.

»Kljub bolezni je ostal delaven in je vztrajal, vse dokler je mogel. Pogrešali ga bomo, saj je zvesto opravljal mnoge pomembne službe in naloge,« so zapisali na spletni strani nadškofije Maribor. » S svojo preudarnostjo je znal poiskati rešitve in poti tudi, če so se stvari zapletle in ni bilo hitro videti prave rešitve. Naj mu Gospod bogato poplača njegovo predanost, ljubezen in srčnost, kar ga je kot duhovnika odlikovalo pri opravljanju službe.«

Danes, v sredo, 22. 4. 2015 bo pokojni od 16. ure ležal v župnijski cerkvi sv. Cirila in Metoda v župniji Maribor – Tezno. Ob 19. uri bo v cerkvi somaševanje zanj vodil imenovani mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl. Slovo na Teznem bo naslednji dan, v četrtek, 23. aprila 2015, dopoldne ob 9. uri, ko bo prepeljan v rojstno župnijo Šmihel nad Mozirjem, kjer bo pogreb v petek, 24. aprila 2015, ob 15. uri.

(vir – Družina)