Postni čas in priprava na birmo

Postni čas, ki se začne s pepelnično sredo, nas vsako leto pripravlja na veliko noč. To je čas, ko imamo priložnost, da naredimo nekaj zase, za našo osebno vero, se čemu odpovemo, izkoristimo svoje zmožnosti in darove, zaživimo bolj polno.

Sestavljajo ga trije pomembni stebri, o katerih smo birmanski animatorji ta teden razmišljalo skupaj z birmanci. Prvi od njih je odpoved. S tem stebrom želimo opozoriti na to, da post ne pomeni samo odpovedi določeni hrani, pijači, sladkarijam, gledanju televizije in podobno. Bistvo je v spreobrnjenju srca, v odprtosti za potrebe bližnjega in v večji povezanosti z Bogom.

Tudi molitev je pomemben steber postnega časa. Pomeni pogovor z Bogom. Božja beseda nas krepi v vsakdanjem življenju, kjer je veliko skušnjav hudobnega duha in nevere. Vse prevečkrat se znajdemo v situaciji, ko ne vemo, kaj bi molili, kako bi molili, zakaj bi molili. Postni čas je lahko priložnost, da o tem razmislimo in okrepimo naš odnos z Bogom, ki nas ves čas uči moliti. Želi da preko molitve sodelujemo z njim in nam daje občutek varnosti, saj je zanj vsak človek neprecenljiv.

Tretji steber postnega časa so dobra dela. Vsakdo izmed nas lahko v svojem domačem okolju najde na desetine primerov, kjer lahko dejavno živimo prijateljstvo z Jezusom v ljubeči skrbi za bližnje ali v sočutju z ljudmi v stiski. Najmanjše in najbolj skrito dejanje, storjeno iz ljubezni, je pogosto več vredno kakor velika dela.

Anja Onuk