Postni dogodki  v župniji sv. Peter na Kronski gori

Čeprav je naša župnija majhna, smo  skušali letošnjemu postu dodati nekaj več duhovnih dogodkov. Poleg molitve kratkega križevega pota pred nedeljskimi mašami, smo dodali še postno duhovno obnovo, križev pot v naravi ter predavanje  patra Marjana o Filipinih.

Postna duhovna obnova se je  zgodila  v četrtek, 16. marca. Najprej smo se ob 18.30 zbrali v cerkvi  pri sveti maši,kjer nas je župnik povabil h konkretnim delom posta; molitvi, odpovedi in dobrim dlom. veliko imamo priložnosti svoj post res živeti, da obrodi bogate duhovne sadove za rast v veri. 

Nato smo srečanje nadaljevali v župnišču. Župnik Igor je za nas pripravil posebno razmišljanje, v kateri nam je spregovoril o kristjanevm odnosu do sveta, njegovem mestu pri soodločanju pri družbenih dogajanjih, spregovoril je o strpnosti in solidarnosti, ki je med kristjani nikoli ne bi smelo manjkati. Razdelili smo se tudi v dve skupini, kjer smo v pogovoru o vsem tem iskali pota za naše konkretno življenje iz vere. Post je pogled vase, v odnose med nami, v zaupanje Gospodu. Kot piko na i pa smo se posvetili molitvi, saj duhovna obnova brez molitve nima nobenega smisla. Zato smo molili križev pot in litanije.

V nedeljo, 26. marca smo se  popoldan ob 15. 00 zbrali  k molitvi križevega pota v naravi. Z molitvijo, ki je bila prepletena tudi s postnimi pesmimi,  smo začeli pri Hanjžijevi kapeli. Pot, ki je bila zaznamovana s posebnimi križi, nas je vodila  do naše župnijske cerkve.  Vsebina štirinajstih postaj nam je dodobra izprašala vest, nas spodbujala k ljubezni do Boga in bližnjega.  Vsekakor lahko rečem, da je bilo sodelovanje lepa postna pobožnost in korak priprave na praznik življenja – veliko noč.

Tiho nedeljo smo preživeli zopet nekoliko drugače. Pater Marjan Kokalj nam je po maši v sliki in besedi pripravil pričevanje o šestmesečni izkušnji  življenja na Filipinih, kamor je odšel v času priprave ob vstopu v jezuitski red.  Z nami je delil svoje vtise iz te lepe, raznolike in zanimive otoške dežele. S sliko in besedo nas je  popeljal med preproste in vesele ljudi te države tisočerih otokov in otočkov, kjer se prepletata revščina in bogastvo.

Vsi , ki smo mu z zanimanjem prisluhnili, smo mu za izvedbo predavanja zelo hvaležni.  

Bernarda J.20170326_155734

20170326_143854 20170402_104253