Postni petki pri Sv.Križu

Pred nami je postni čas in čas, ko lahko kaj več naredimo za svoje notranje življenje. V neposredni bližini imamo čudovito cerkev Sv.Križa nad Dravogradom, kamor so verniki vedno radi hodili na romanja. Posebej živahno je bilo na postne petke, vključno s Cvetnim petkom, kjer je v zadnjih desetih letih slovesnost vodil nadškof Franc Kramberger. Covid pandemija je vse te slovesnosti onemogočila, vrste romarjev so se zredčile in tako smo priča, kako Sv.Križ bolj kot ne sameva. Res so vsaki petek zdaj tam svete maše, ker ob nedeljah je pač nemogoče zaradi drugih far, Sv.Križ je le podružnica in zato ne zmoreva. V letošnjem postu pa želimo spet poživiti naša romanja k tej čudoviti cerkvi, ki nas vabi k spokornosti.

Znano je, da je ob posvetitvi cerkve sv.Križa nad Dravogradom 1861.leta škofu Slomšku uspelo povabiti na posvetitev kar 22 duhovnikov iz soseščine, ki so na sami slovesnosti Slomšku obljubili, da bodo enkrat na leto pripeljali svoje farane na romanje. Tako se je ta navada ohranjala vse do začetka prve svetovne vojne, po njej malo presahnila, po drugi svetovni vojni pa je počasi ‘umirala’. Najbolj zvest je ostal tej cerkvi s svojimi farani takratni župnik iz Brezna, ki je res vsaki petek prihajal. Zvestobo je ohranil tudi dravograjski prošt, ostali pa so nekako ‘poniknili’ v tišini. V zadnjih letih, od 2004 dalje redno prihajajo verniki iz Ivnika (Eibiswalda) in Labota (Lawamund) s posebnim romanjem, ostalih pa žal več ni…

Letos želiva z g.Frančekom Kranerjem poživiti naša romanja k tej cerkvi, posebej zdaj v postu na postne petke. Zato vabiva duhovnike in farane od drugod, da s svojim duhovnikom pridete na postna dogajanja pri Sv.Križu.  Po sveti maši ob 9.30 bomo pripravili posebna spokorna slavja kot npr.križev pot, premišljevanja ob trpečem Jezusu, ipd.

Za vsakega romarja – udeleženca pripravljamo postne križce, ki jih bo vsak ponesel ob  molitvi okrog svetišča ali v njem, izbral poseben molitveni namen (le-ti bodo pripravljeni) ter svoj čas in molitev daroval za to potrebo svete Cerkve in naših občestev.

 

Svete maše bodo na postne petke ob 9.30 vodili:

24.februar: g.Edi Vajda -Ravne /dekan/

3.marec: g. Franc Linasi – Šmartno /dekan/

10.marec: g. Tadej Legnar – Vuzenica /dekan/

17.marec: g. Jože Hrastnik – Mežica

24.marec:  g. Jože Lipovšek – Črna

31.marec (Cvetni petek): g. nadškof Alojzij Cvikl DJ

 

Tematika nagovorov pa bodo:

KREPOSTI