Praznik Treh kraljev in koledovanje v Dravogradu – 6.1.2019

V nedeljo 6. januarja se je v Dravogradu sv. maša pričela s slovesnim prihodom kolednikov –dravograjskih cerkvenih pevcev z gosti » Trije kralji « ( kar 6 jih je bilo), ki so v treh dneh pred praznikom Gospodovega razglašenja, v dveh skupinah koledovali po domovih družin v Dravogradu ( od Viča, Trga,  Podgrada, Meže, Mariborske ceste, Robindvora do Boštjana in Magdalene )  in tako obiskali kar 176 družin. S svojim prihodom so oznanjali  veselo vest, da je rojen Odrešenik ter blagoslavljali domove. Njihovo sporočilo je bilo: » Prinašamo veselo sporočilo božične noči: Bog – Emanuel je z nami, spremlja nas na vseh poteh, deli nam dan za dnem svoje blagoslove in tako tudi mi prinašamo blagoslov svetih treh kraljev Gašperja, Miha in Baltezarja in kličemo na ta dom Božji blagoslov, da bo v njem sreča, zdravje in razumevanje med vsemi, ki tukaj živijo ali se obiskujejo. Blagoslovi naj vas vsemogočni Bog oče in Sin in Sveti Duh«.  Vsi so jih bili iskreno veseli in so kot znak zahvale  radi darovali svoj dar in tako so letos koledniki namenili del darov za potrebe domače župnije, del za nabavo novega glasbila za pevski zbor in za misijone. Vsem, ki so darovali in kolednikom se je župnik Igor zahvalil in poudaril, da je za kolednike bila zahvala že vsak obisk doma v iskrenem sprejemu ljudi.

Po sprejemu kolednikov, je sledil blagoslov vode, kot je običaj ob prazniku Treh Kraljev, še prej smo zmolili kratke litanije Vseh svetnikov. Ob blagoslovu vode je bilo poudarjeno, da je ta Trikraljevska blagoslovljena voda ob blagoslovu doma in oseb, še posebej močna za varstvo pred delovanjem hudega duha.

Po Božji besedi in evangeliju nagovorjeni, je župnik Igor podal še duhovne misli o pravem iskanju zvezde – Boga, ki ga vsak človek išče v svojem življenju in predvsem Bog išče vsakega človeka. Ta pot je pot do človekovega srca, ki je tudi za Boga pogosto zelo težka, saj jo s svojo sebičnostjo in samozadostnostjo pogosto zapiramo pred Bogom. Velikokrat iščemo svojo zvezdo na napačnih krajih kot sprva modri, ki so Jezusa iskali v Jeruzalemu, kjer je vladal sebični in hudobni kralj Herod. Zvezda jim je potem pokazala pot do Betlehema, kjer so pri preprostih pastircih našli novega kralja Jezusa kot učlovečenega Boga. Tako tudi nam zasveti zvezda, ko slečemo svojo sebičnost in samozadostnost in se prepustimo poti srca in sprejmemo Jezusa kot človeka, ki prebiva v vsakem srcu in ga prepoznavamo v srcih svojih bližnjih in jih ljubimo takšne kot so in jim pomagamo v njihovih potrebah. Modri so novorojenemu Jezusu darovali zlato kot simbol ljubezni, kadilo kot simbol molitve in miro kot simbol zakramentov. Samo z darovanjem ljubezni, molitvijo in prejemanjem zakramentov bo vsak izmed nas  prejel potešitev najglobljega hrepenenja svoje duše in našel svojo zvezdo – Boga.

Pri tej sveti maši smo doživeli globoke Božje dotike za svoje življenje v začetem novem letu. Po končani sv. maši je še posebej sreča in veselje žarela z obrazov » Treh kraljev«, ko so svoja lepa doživetja podelili z nami.

Zapisala Irma