Praznik Marije Magdalene in lepa nedelja

Mala cerkvica na Vratih, katere zavetnica je Sv. Magdalena, je res nekaj posebnega, saj se tu dogaja marsikaj in že leta in leta k njej na lepo nedeljo prihajajo številni verniki od blizu in daleč. Tako se je tudi  letos v luči praznika Marije Magdalene in lepe nedelje tu odvijalo kar štiridnevno praznovanje.

V petek 22. julija smo v Cerkvi prvič praznovali god Marije Magdalene kot praznik, ki ga je 2. junija letos z vatikanskim dekretom Papež Frančišek povzdignil iz ravni „obveznega goda“ na raven „praznika“. Papež Frančišek hoče s to potezo poudariti odlično vlogo Marije Magdalene v evangelijih in v življenju prve skupnosti. Obenem pa v skladu z zadnjimi znanstvenimi dognanji prispeva k odpravi „zgodovinske krivice“, ki je je bil deležen lik Marije Magdalene. Slednja namreč ni bila prostitutka, ni bila spokornica (v smislu odmaknjenega spokorniškega življenja) in ni bila Jezusova žena. Gre za tri trdovratne zmote, ki jih imamo dolžnost počasi zradirati in doumeti pravo in odločilno vlogo Marije Magdalene kot prve oznanjevalke Jezusovega evangelija.

Na večer praznika v petek je g. župnik Igor daroval praznično sv. mašo in ob tej priliki  najprej pred vstopom v svetišče nadvse spoštljivo  blagoslovil skupno opravljeno delo in novi marmorni tlak v cerkvi. Zbralo se je lepo število vernikov in ob lepem petju dravograjskih cerkvenih pevk, poudarku nagovora župnika o pomenu novega praznika, je sv. maša izzvenela kot iskrena zahvala in slavospev  našemu Stvarniku.

V soboto je bila priprava na lepo nedeljo v polnem teku. Prišlo je veliko dobrih ljudi, ki so v veselju in druženju postavili mlaj, pripravili zunanjost za praznovanje kot se za praznik spodobi in žene so s cvetjem okrasile cerkev.

Sončna in vroča 17. nedelja med letom 24. julija je privabila na lepo nedeljo pri sv. Magdaleni številno (okoli 350) pisano množico vernikov od najmlajše dvomesečne  Magdalence, ki je prvič prišla obiskat svojo krstno zavetnico, do mladih, starejših, ki vsako leto zelo radi prihajajo. Praznično sv. mašo je daroval g.pater Vinko Škafar, zlatomašnik kapucin, ob sodelovanju dravograjskega cerkvenega pevskega zbora, bralcev božje besede, ministrank in ključarjev. V pridigi je orisal pomen novega praznika Marije Magdalene v navezavi na zavetnico te cerkvice in poudaril pomembno vlogo žensk, ki so jo kot oznanjevalke imele skozi zgodovino Cerkve in jo  bodo imele v prihodnosti. Povabil je vse moške, da se zahvalijo za svoje žene in vse za svoje matere in jih priporočijo v priprošnjo Mariji Magdaleni.

V procesiji z Najsvetejšim so dekleta trosila cvetje in ponesla kip Marije k štirim oltarjem, kjer smo molili in prosili  Boga za blagoslov vsega našega dela in življenja. Za veselo in radostno vzdušje je poleg cerkvenih pevcev poskrbela tudi Ojstriška godba na pihala.

Po končani slovesnosti sta za veselo druženje poskrbela Kimperk teater in skupina Zapev. Gostoljubni domačini s ključarjema Danico in Francem na čelu, so vse prisotne pogostili z jedačo in pijačo in veselo druženje je potekalo še dolgo v nedeljski popoldan.

V ponedeljek 25.julija, na praznik apostola Jakoba starejšega se je štiridnevno praznovanje pri  Sv Magdaleni zaključilo, z  darovano večerno sv. mašo in blagoslovom vozil v priprošnji k Sv.Krištofu za srečno vožnjo v okviru vsakoletne akcije MIVA Slovenija.

Slovesnosti je opravil naš župnik moderator Igor, ki se je tudi iskreno zahvalil vsem, ki so kakorkoli prispevali in sodelovali pri izvedbi teh prazničnih dni. Posebna zahvala gre ključarjema Danici Šatur in Francu Tratniku, ki sta s svojim darovanim delom, organizacijo in povezovanjem vsega, s svojo preprostostjo izkazala svojo veliko ljubezen do cerkvice Sv. Magdalene in gostoljubnost do ljudi.

Lepi so bili ti štirje praznični dnevi, duhovno bogati in prijateljsko sproščujoči za vse, saj so potekali v pravem krščanskem duhu, v skupnem delu in praznovanju z Jezusom in Marijo Magdaleno.

I.K.

 

05-DSC_0948 06-DSC_0950 04-DSC_0929 12-DSC_0923

DSC03260DSC03258Magdalena 2016 DSC03269