Praznovanje božiča, Sv.Štefana in Sv.JAneza-farnega patrona v župniji Dravograd

V zadnjih dneh adventa je bilo v farni cerkvi v  Dravogradu zelo živo in skrivnostno. V cerkvi so v sodelovanju staršev prvoobhajancev, posebne ekipe faranov in pod skrbnim vodenjem župnika Igorja, nastajale prečudovite jaslice Srca, ki nazorno z duhovno globočino, na pretresljiv način govorijo o bistvu našega verovanja in nosijo vso sporočilnost neizmerne božje ljubezni do nas z rojstvom Jezusa v božjem in našem srcu. Na sveti večer 24. decembra, sta se s hrepenenjem v srcih faranov in veselim pričakovanjem rojstva Jezusa, v temini cerkve in božji svetlobi Luči jaslic, darovali dve sv. maši. Pri večerni sv. maši so cerkev napolnile predvsem družine z otroki in veliko veselje je napolnjevalo vse, ko so otroci in starši z Lučjo miru iz Betlehema obkrožili jaslice. Ob polnočnici pa so enako storili farani. Luč miru so prinesli tudi letos skavti s posebno poslanico, obkrožili jaslice. Pred  sv. mašama  se je v božičnici odvil slovesen pozdrav Luči iz Betlehema z izbranimi besedami in  pesmijo otroškega zbora: Lučke v srcih si prižgimo in svetonočno najlepšo pesmijo: Sveta noč, blažena noč. Že je sledila Slava, pesem, darovana  najbolj slovesna sv. maša, v kateri nas je g. župnik Igor peljal skozi svetost večera v bistvo božične skrivnosti preko razlage jaslic Srca:»Božje srce za naše srce; Odprimo srca za Luč sveta« v navezavi na naše vsakdanje življenje, ko mnogokrat iščemo za svoje ozdravljenje pomoč pri raznih »zdravilcih« tega sveta, ki ne morejo ozdraviti  in zato drago plačujemo. Jezus pa je prišel zastonj in on zdravi zastonj, le odpreti mu moramo vrata svojega srca. Za nas je On zastonj, ker je že On za nas plačal ceno z darovanjem svojega življenja  na križu in vstajenjem. Tako smo v tej sveti noči potešili svoje hrepenenje srca ob Jezusu v jaslicah in odšli srečni domov z zaključnim blagoslovom Haitske pesmi: »Prav vedno, ko drug drugemu podarimo ljubezen, ko se ublaži stiska nesrečneža, ko postanejo srca zadovoljna in srečna, prihaja Bog med nas in nam prinaša luč. Takrat je božič.«

Na sam praznik Božiča je bila darovana sv. maša v Dravogradu in v podružnični cerkvi sv. Magdalene, kjer se je ob darovanju slovesne sv. maše g.Marjana, cerkvica dodobra napolnila z verniki, ki sem vedno radi prihajajo. Vernike je tokrat pričakala lepo božično okrašena cerkvica in jaslice, ki so jih naredile skrbne roke ključarjev Franca in Danice ob pomoči nekaterih žena. Lepo je bilo tudi druženje po sv. maši.

V ponedeljek 26. decembra se je tudi v župniji Dravograd z darovano sv. mašo slovesno obhajal praznik prvega mučenca Sv. Štefana. Lik prvega mučenca sv. Štefana se nas je  v luči božične skrivnosti dotaknil z močjo njegove  neomajne vere v Jezusa, ko ni klonil in je pod udarci kamenjanja zanj umrl. Pri tej sv. maši je bil tudi blagoslov soli in vode v čast sv. Štefanu  in prebrano je bilo  božično pismo slovenskih škofov. Ob koncu sv. maše smo zmolili še molitev za našo domovino Slovenijo, saj smo tudi praznovali državni praznik samostojnosti in enotnosti.

V torek 27. decembra na praznik Sv. Janeza, apostola in evangelista smo v naši župniji slovesno praznovali, saj je Sv. Janez evangelist naš farni zavetnik. Tako je praznovaje v župniji zajemalo dva dela: darovano sv. mašo in blagoslov mošta v čast  Sv. Janeza. V začetku sv. maše je čast zavetniku s kajenjem daritvenega oltarja in njegove podobe nad glavnim oltarjem izkazal župnik Igor, ki nam je že v uvodu lepo predstavil Sv. Janeza kot tistega učenca, ki ga je Jezus ljubil. On je bil tisti, ki je z najbolj gorečo in vdano ljubeznijo sledil Jezusu, ga spremljal ves čas njegovega delovanja, pri zadnji večerji je naslonil glavo na njegove prsi, edini od učencev bil z materjo Marijo pod križem in jo vzel za svojo mater. Tekel je h grobu Jezusa in izkazal čast Petru, da je prvi stopil v grob. Veliko je pretrpel za Jezusa in napisal četrti evangelij in Razodetje. Tako velikega in svetega farnega zavetnika ima naša župnija in vendar se tega mi farani premalo zavedamo, da bi se njemu priporočali in k njemu molili za župnijo, čeprav nas gleda s slike nad glavnim oltarjem. Ton slovesnosti svete maše so dajali pevci  s petjem božičnih pesmi.

V drugem delu je sledil slovesen blagoslov mošta v sodelovanju Sadjarskega društva Dravograd. Mošt je v nagovoru blagoslovil župnik Igor. Član sadjarskega društva Janez  Jurič je ob tem prebral svojo pesem Naš mošt, v kateri je dal slavospev moštu, ki ga pridelujemo tu na Koroškem in je naša avtohtona pijača. Predsednik sadjarskega društva Avguštin Verhnjak je v lepem nagovoru povedal, da je ponosen, da se že tretje leto  v sodelovanju Sadjarskega društva Dravograd in župnije ob prazniku sv. Janeza, blagoslavlja mošt namesto vina, ki ga tu ne pridelujemo. Poudaril je tri namene blagoslova mošta:

  1. dati čast moštu kot naši  avtohtoni  pijači,
  2. učiti- širiti kulturo pitja mošta, ne napijanja, ampak spoštovanja pitja ob primernem času na kulturen način ( nazorno sta to pokazala predsednik društva in župnik z popitjem mošta iz kozarcev na peclje) ;
  3. ob moštu prijetno, prijateljsko druženje, ki povezuje ljudi.

Da je bil namen res pravi in plemenit, je po končani slovesnosti v cerkvi sledilo lepo, sproščeno, prijateljsko druženje ob moštu in dobrotah Sadjarskega društva in župnijskega odbora za dobrodelnost.

zapisala Irma

dsc05373 dsc05379 dsc05386 dsc05394 dsc05397 dsc05408 dsc05410 dsc05411dsc05414