Pri sv. Boštjanu praznovali god sv. Antona puščavnika

Na drugo nedeljo med letom,17. januarja je godoval svetnik Anton puščavnik, kateremu je posvečen tudi eden od oltarjev v cerkvi pri sv. Boštjanu. Po dolgoletni navadi verniki iz vseh krajev Dravograjske in Ojstriške župnije slovesno praznujejo njegov god, z blagoslovom svinjskih krač in klobas. Tako je bilo tudi letos.
Zelo lepo število vernikov se je zbralo pri sv. maši, skrbni domačini so v sami cerkvi pripravili vse mesene dobrote za blagoslov.

Sveto mašo je daroval gospod župnik Igor skupaj z bralci Božje besede, pevci in verniki. Gospod Janez Jurič je v svojem uvodnem razmišljanju o minulih božičnih praznikih, prazniku Jezusovega krsta in o samem svetniku Antonu, spomnil na Božjo ponižnost in krotkost in na spomin na Antonovo dobrodelnost se ohranja navada, da se na njegov god blagoslavljajo krače in klobase.
Gospod župnik je v pridigi vernike globoko nagovoril v duhu Janezovega evangelija Jezusovega prvega čudeža, ko je v Kani na svatbi, na prošnjo matere Marije, spremenil vodo v vino. Zato more biti za kristjana pravo bistvo, vir vsega veselja in vsega dobrega v njegovem življenju samo Jezus, ki pa ne zahteva veliko, le povabilo v svoje življenje, v svojo družino, v svoje delo. Jezus si želi le našega povabila in sprejetja. In, ko vstopi On v naša življenja kot je vstopal v življenja mnogih, ki jih danes gledamo kot svetnike, se v našem življenju zgodi čudež- Jezus človeka spremeni in njegovo vsakdanje življenje in delo ni več samo rutina-navada, ampak vse postane dovršeno, popolno, smiselno in človek začne vse delati z ljubeznijo, ki pa jo zmore zastonjsko in iskreno deliti z vsemi brez predsodkov.

Pri sv. maši je bil tudi blagoslov soli in vode, s katero je župnik vse vernike pokropil v znamenje očiščenja. Z blagoslovom mesnih dobrot, ki smo jih bili vsi deležni in še z toplim napitkom in prijetnim druženjem, smo zaključili praznovanje goda Antona puščavnika. Lepo nam je bilo, počutili smo se kot v Kani Galilejski na svatbi, saj je bil ves čas z nami Jezus, ki smo ga vsak v svojem srcu ponesli domov.
zapisala Irma

DSC00748 DSC00693 DSC00699 DSC00747DSC00752