Pri Svetem Boštjanu praznovali god Sv. Antona puščavnika

V cerkvi sv. Boštjana sta dva glavna oltarja: Sv. Boštjan (goduje 20. januarja) in Sv. Rok (goduje 16. avgusta). Po prvem se cerkev imenuje, na god drugega pa pri Sv. Boštjanu obhajamo lepo nedeljo. V levi cerkveni ladji je še stranski oltar Sv. Valentina, ki goduje 14 februarja in desni stranski oltar je posvečen Svetemu Antonu puščavniku.

Tako so kar trije pomembni svetniki v cerkvi Svetega Boštjana, ki godujejo v zimskih mesecih na začetku leta. Že od nekdaj so verniki 17. januarja  radi poromali k Boštjanu, da počaste  Sv. Antona in se mu priporoče. Na ta dan se blagoslovi sol in voda. Kmetje so to blagoslovljeno vodo ponesli na svoje domove, saj so verjeli, da voda, blagoslovljena na čast Svetemu Antonu, služi za zdravje pri ljudeh in živalih. Že od nekdaj je bil običaj, da so verniki prinesli na Antonov oltar mesne izdelke, večinoma klobase. Tudi letos je bilo tako in župnik g. naddekan Igor je te dobrote – krače tudi blagoslovil. Kljub močnemu sneženju se je maše na čast Svetega Antona udeležilo kar lepo število romarjev. Potrudili so se tudi pevci, ki so s svojo pesmijo še polepšali lepo bogoslužje. Po maši pa smo postavili mize in nekaj dobrot tudi poskusili. Gospod župnik je prispeval krače in vino. Bilo je prijetno druženje in ker je zunaj na gosto medlo sneg, se nam ni nič preveč mudilo domov.

Iz svoje mladosti se še spominjam, ko je dedek na ta dan prinesel domov Žegnano vodo od Boštjana, je babica nekaj kapljic le-te nakapala na prišparane koščke božične pogače – “mizerlna”, jaz pa sem potem vsaki od živali, ki smo jih imeli pri hiši, podelil te koščke. Tako so tudi živali že na začetku leta prejele nekaj blagoslova, za katerega so ljudje Svetega Antona z velikim zaupanjem prosili: “Ljubi Sveti Anton, bodi nam zaščitnik zdravja pri nas in naših živali!” Kajti takrat so bile tudi živali spremljevalci našega vsakdana!

Vančy