Priprave na Veliko gospojnico pri Križu

Tudi letos se krajani zaselkov Dobrava in Podklanc pripravljajo na slovesnost Marijinega Vnebovzetja. Pletenje vencev in krasitev cerkve poveže nekaj žena in otrok, ki ob mežnarci Zofiji poskrbijo, da je vse pripravljeno za slovesno praznovanje. Tudi okolica je pomembna za ugled priljubljene cerkve, ki je zaradi Sv.Križa romarska in v zadnjem času lepo obiskovana. Odkar je urejen podvoz nad železniško progo iz glavne ceste, je obisk romarjev precej povečan. Žal nam je corona povzročila upad romarjev, a posamezniki so v lanskem letu množično prihajali. Župnik Igor jim zgodovino te cerkve rad predstavi, pa tudi sicer ureja okolico, da odseva skrbnost romarskega svetišča, kot se za tako cerkev tudi spodobi. Cerkev pridobiva tudi na ugledu in prenekateri par se tukaj poroči. Romarji prihajajo tudi z onstran meje. Posebej zvesti so farani župnije Ivnik (Eibiswald), ki vsako leto na predvečer praznika Povišanja sv.Križa darujejo v naši cerkvi dvojezično sveto mašo.

Nedeljskega bogoslužja zaradi mnogih obvez obeh župnikov v PPŽD žal ni, je pa zato ob petkih dopoldan zdaj sveta maša, ki jo opravlja in daruje Franček – župnik črneški. V cerkvi so tudi izven teh terminov svete maše, če le ljudje in verni iz okolice to želijo in se zberejo k daritvi.

Hvala vsem ženam, ki so tudi letos prišle in okrasile svetišče. Bog povrni.Med njimi je bila tudi 97.letna Čehova bica.

Kadar skupaj kaj naredimo za naša svetišča – takrat nas Marija lepo povezuje in prošnje uslišuje. Kadar pa ne gradimo skupnosti in se ne povezujemo, se Marija umakne našim ‘muham’. Zaman je takrat moliti in prositi. Marija je v edinosti s svojim Sinom Jezusom, taki moramo biti tudi mi ljudje in verniki.

Vsem krajanom v bližnji in daljni okolici pa lep Marijin praznik. Sveta maša je ob 9.30 na dan 15.avgusta – na največji Marijin praznik – njeno Vnebovzetje.

A.R.