PROŠNJI DNEVI – KRIŽEV TEDEN

Tri dni pred praznikom Gospodovega Vnebohoda obhajamo prošnje dneve. Prošnje dneve obhajamo ob koncu velikonočnega časa, to so trije dnevi pred Vnebohodom, ko gremo verniki v procesiji med njivami in polji v zelenju, ob tem pa prosimo za blagoslov rodovitnosti polj, za blagoslov vsakega drugega človeškega dela, za varstvo pred naravnimi ujmami, za primerno vreme in za dobro letino. …                Tako se je zgodilo tudi v naših župnijah in podružnicah Pastoralne zveze župnij Dravograd, ko smo v Križevem tednu, obhajali prošnje dneve s prošnimi procesijami in darovanjem svete maše.
Tako smo vse tri dni ob začetku mašne daritve šli v procesiji iz cerkve in z litanijami vseh svetnikov prosili Boga za blagoslov polj in vsega našega dela.

Letos smo še posebej s hvaležnostjo in ponižnostjo prosili Boga za milost blagoslova vsega našega človeškega dela in za varstvo pred naravnimi ujmami, saj smo imeli živo v mislih naravno nesrečo povodnji, ki je zadela sosednje države, zlasti Balkan.

V zavedanju, da vse kar imamo in smo prihaja od dobrega Boga, smo molili za blagoslov našega dela:
Vsemogočni Bog, Stvarnik in gospodar življenja, vse je v tvoji moči. Ti si naš Oče in veš, kaj potrebujemo za življenje. Prosimo te, daj, da bo zemlja rodila obilne sadove. Varuj naša polja, vrtove in travnike, gozdove, vinogradnike in sadovnjake pred nevihtami, točo in opustošenjem, pred pogubnim dežjem in sušo. Blagoslovi delo naših rok in našega duha, naše delo doma in v službi, saj zaupamo v tvojo pomoč.Po Kristusu Gospodu. Amen.

Zapisala Irma

 

IMG_3343 IMG_3341 IMG_3342  DSC_1142 DSC_1104 DSC_1107 DSC_1111 DSC_1129 DSC_1134 DSC_1139