Prvo Sveto obhajilo v župniji Dravograd

Radost ob srečanju z Jezusom je v nedeljo 5.6.2016 napolnila srca osemnajstih prvoobhajancev. Prvoobhajanci in starši smo ta dan težko pričakovali. Nanj so se otroci pri veroučnih urah pripravljali s pomočjo g. župnika in ge. Zofije, redno smo pri urah sodelovali tudi starši.
V prvem delu veroučnega leta so se posvetili dogajanju pri sveti maši, predvsem darovanju in pripravam nanj. Kasneje pa so se pripravljali na prvo sveto spoved, ki so jo opravili 14. maja. V otroških očeh je bilo ta dan opaziti veliko vznemirjenje, po spovedi pri gospodu župniku pa je vsak imel droben nasmešek v očeh, saj se je prvič odkrito pogovoril z Jezusom. Dan pred obhajilom so otroci opravili drugo sveto spoved.  Ta dan je bila priložnost tudi za nas, starše, da s svojo sveto spovedjo tudi sebe pripravimo na tako pomemben dogodek in s tem damo tudi otroku dober zgled.

S tridnevnico smo našo duhovno pripravo še bolj poglobili. Gospod župnik je za vsak dan pripravil zanimivo temo, lepo je vključil v naše priprave tudi praznik Srca Jezusovega. Ob tej priložnosti nas je prisrčno presenetil z fotografijami Jezusa in Marije, ki nam bodo ostale v lepem spominu na prvo sveto obhajilo.

Tema letošnjega obhajila je bilo srce, tesno povezano s simbolom leta usmiljenja. Otroci so na temo del usmiljenja narisali slike in napisali kratko razmišljanje. Slike so bile v cerkvi na razstavi.

Na slovesni dan smo se zbrali pred cerkvijo in skupaj otroci in starši s pesmijo vstopili v lepo okrašeno svetišče. Na vratih nas je pozdravil napis: »Jezus ti si kruh in srce življenja«. V cerkvi so otroke pričakali krstni botri, ki so jih pospremili do oltarja. Sveta maša se je začela  z nagovori prvoobhajanke Zale, člana ZPS g. Kocuvana in g. župnika.
Po evangeliju smo starši skupaj z otroki spletli verigo iz src ob tem pa izgovarjali besede: »Moje srce za Jezusovo srce«.

Pri obnovi krstnih zaobljub so botri prižgali otrokom krstno svečo in jo predali prvoobhajancem. Pri darovanju so otroci na oltar prinesli balon srce, kruh, vino, knjigo, žogo in hostije.

K prvemu svetemu obhajilu smo otroke pospremili starši. Stali smo jim ob strani, ki so prvič v svoje srce sprejeli Jezusa. Koliko veselja starš občuti, ko tvoj otrok s svojim čistim srcem in iskreno otroško vero pristopi do duhovnika, ki mu podeli prvo sveto obhajilo, ve vsak sam. Tega veselja se preprosto ne da opisati. Po obhajilu smo mame prvoobhajancev zapele zelo ganljivo pesem našim otrokom in marsikomu orosile oči.

Na koncu čustveno polnega obreda so sledile še zahvale ter skupno fotografiranje. Starši se zahvaljujmo vsem, ki ste naše otroke v teh letih spremljali in jim odkrivali veličino Božje ljubezni.

Hvala Bogu za ta poseben dan.

prvo obhajilo Dravograd