‘Puščavske’ jaslice v Dravograjski cerkvi – Božič 2019

V župnijski cerkvi v Dravogradu so tudi letos starši prvoobhajancev postavili posebne jaslice z globljim sporočilom. V idejni zasnovi župnika Igorja so postavili jaslice, kjer zaseda jaslični prostor več kot polovica puščava. S tem so želeli poudariti, da tam kjer izženejo Boga iz življenja, kmalu nastane puščava; odsotnost lepih odnosov, postavljanje ograj, zidov itd.. In vseeno v ta čas in razmere prihaja  v naš sedanji svet Bog. Čaka nas povsod, čaka nas nekje ob robu našega življenja, nevsiljivo čaka, da ga sprejmemo, da ga povabimo v svoje življenje. Ko hitimo po svojih opravkih, ko ustvarjamo puščavske odnose med seboj, Bog vseeno vstopa k nam. Tam, kjer vstopa pa požene zelenilo življenja. V globini naše biti nas čaka Jezus. Jezus daje temelje našim potem, našemu bivanju. On prinaša luč in življenje. On usmerja naš pogled v nebo, v to, kar je trajno, večno, kar prinaša pravo srečo in pravi mir.
Jaslice je pri večerni božični maši blagoslovil župnik Igor in starše, otrokom in vsem navzočim razložil pomen sporočila letošnjih jaslic. Sveta Družina: Marija, Jožef, v sredini pa novorojeni Jezus. Jezus povezuje člane družine, povezuje člane župnije, povezuje navzoče pastirje, tri kralje in vsakega od nas, ki smo gledalci teh jaslic z globljim sporočilom. Jezus povezuje ljudi po vsem svetu, kristjane, ki verujemo v Boga, v Jezusa, ki je postal človek, da bi mi z Bogom večno živeli.
Jezus pa ni vedno ostal otrok. Tudi on je odraščal, postal mož in opravljal svoj poklic. Do tridesetega leta je bil tesar, nato pa je začel učiti, oznanjati evangelij, delati znamenja in z dejanji pričevati, da je Bog. Škoda, da njegove besede ne sprejemamo in s tem dovolimo, da v naše odnose tako hitro vstopa hudobija, ki povzroča puščavo v naših srcih. Tega nas Bog varuj.

Z.M.