Romanje na Brezje

Na pobudo članic Žive rože rožnega venca v župniji sv. Peter na Kronski gori, smo v soboto, 13. maja 2017 pripravili in izvedli romanje na Brezje in v Ljubljano. 42 se nas je zjutraj ob 7. uri odpravilo na pot. Glavnina romarjev je bila iz domače župnije, pridružili pa so se nam tudi predstavniki  iz Trbonj, Dravograda in Ojstrice. Jutranji molitvi smo dodali še prošnjo v čast sv. Krištofu za srečno pot ter rožni venec za različne potrebe. Na avtobusu smo poskrbeli za prijetno vzdušje tudi s prepevanjem marijinih pesmi. Na Brezje smo prispeli  že pred pol deseto uro in imeli tako možnost še za sv. spoved. Sodelovali smo pri  sv. maši, pri kateri so štirje pari iz Ljubljane obhajali zlato poroko. Po maši nas je ga. Andreja,  direktorica romarskega urada, popeljala v zgodovino romarskega središča, nam predstavila nekatere pomembne podrobnosti brezijanske bazilike, nas popeljala do svetoletnih vrat, relikvarija sv. papeža Janeza Pavla II. ter nas pospremila do obnovljene razstave jaslic. Tukaj hranijo preko 300 jaslic z različnih koncev sveta.

Opoldansko lakoto smo potešili s skupnim  kosilom. Tu je za prijetno vzdušje in hlajenje juhe poskrbel Blaž s svojo frajtonarico.

Po kosilu smo se odpravili proti Ljubljani, kjer smo v mogočnem poslopju Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano obiskali radio Ognjišče.  Trije sodelavci, ki so bili ta popoldan dežurni, so nas zelo prijazno sprejeli, nam predstavili njihove prostore in delo. Res smo jim hvaležni za to in prepričana sem, da bomo odslej njihoviše bolj zvesti  poslušalci. Zadnji postanek v Ljubljani je bil v župniji Presvetega Odrešenika v  Kosezah kjer nam je v letu 1975 sezidano cerkev predstavil tamkajšnji župnik Igor.  Poznopopoldansko sonce je ožarjalo prelepe mozaike arhitekta Staneta  Kregarja, ki gradijo zahodno steno njihove cerkve. Cerkev je posvečena Mariji Božji materi. Bila je  vsa ozaljšana in pripravljena na nedeljsko slovesnost prvega svetega obhajila. Pesem, Spet kliče nas venčani maj, smo zapeli pred odhodom proti domu tudi v zahvalo za ta prelep dan. Prepričana sem, da še kdaj skupaj kam poromamo!

Bernarda pred cerkvijo v Kosezah