Romanje v Maria Buch

Farani župnije Dravograd smo se 25 maja, kljub ne najboljšim vremenskim razmeram, podali na romanje v sosednjo Avstrijo.

Pot, ki jo je skrbno pripravil naš župnik Igor, nas je preko St. Pavla, St. Andraža in Wolfsberga pripeljala v lepo urejeno vasico in cerkev Maria Buch na Avstrijskem Štajerskem. Jutranjo molitev in izročitev Mariji v varstvo smo opravili med vožnjo po lepi pokrajini.

Maria Buch cerkev

V cerkvi Maria Buch nas je pričakala v glavnem oltarju Marija, obdana s soncem in  s svojim sinom Jezusom v naročju. Pogled na njo nas je prevzel in v globokem zaupanju v njeno milostno priprošnjo k Bogu smo darovali sveto mašo za naše družine, našo župnijo in našo Pastoralno zvezo župnij. Močno nagovorjeni z uvodno molitvijo župnika, v kateri smo se  izročili Mariji kot naši materi in sestri, smo se povezali v eno občestvo. Pri maši smo Marijo prosili za njeno pomoč pri našem poslanstvu v letu vere in za pot Nove evangelizacije na katero smo povabljeni, da pogumno stopi vsak izmed nas, naslonjen na Marijo. Jezusa pri svetem obhajilu smo v polnosti prejeli pod obema podobama.

 

Tako duhovno okrepljeni smo romanje nadaljevali do Benediktinskega samostana Seckau. Mogočna in lepa stavba samostana s cerkvijo nas je prevzela. Ogledali smo si cerkev in kot zanimivost smo se tu ustavili v družinski slaščičarni Sekauen Lebkuchen. Ob pokušanju slaščic smo si na filmu ogledali njihovo izdelavo.Maria Buch marija

Pot nas je nato vodila v  mesto Judenburg, katerega zgodovino nam je med potjo predstavil župnik. Tu smo se okrepčali z odličnim kosilom.

Veseli in dobre volje smo pot nadaljevali proti prelazu Weinebeine na Koralpah (po naše Gol’ca). Zanimiva vožnja je hitro minevala ob petju lepih pesmi in pripovedovanju naših zgodb iz otroštva. Kratek postanek za zvoke harmonike in klarineta smo še naredili in že smo bili na  prelazu  na višini 1668 m, kjer nas je pričakal sneg. Sredi snežene idile smo se ustavili  in si ogledali lepo kapelico s kipom apostola Pavla in posebnim križevim potom.

Po vožnji skozi Eibiswald in čez prelaz Radelj smo že na večer priromali  v Vuzenico k Mariji Devici na  Kamnu. Še enkrat smo se  v zavetje in v zahvalo za preživeti dan zbrali ob Mariji. Polni radosti in veselja smo opravili večernice s petimi litanijami Matere božje.

Hvaležni, duhovno obogateni in dobre volje smo odhajali domov.