Šentjanški koledniki

Ko je bil Jezus rojen v Betlehemu v Judeji v dneh kralja Heroda, so prišli modri z Vzhoda v Jeruzalem in govorili: »Kje je ta, ki se je rodil kot judovski kralj? Videli smo namreč, da je vzšla njegova zvezda, in smo se mu prišli poklonit.« (Mt 2, 1-2)

Trije modri iz Vzhoda ali Sveti trije kralji so s pomočjo zvezde našli Zveličarja sveta, ga počastili in mu izročili svoje darove – zlato, miro in kadilo. Od tod izvira običaj, da se na predvečer praznika svetih treh kraljev, koledniki odpravijo po domovih in prenašajo sporočilo božičnega praznika.

Tudi v župniji Šentjanž pri Dravogradu se trudimo ohraniti to izročilo, zato se animatorji skupaj z otroki vsako leto odpravimo od hiše do hiše, od srca do srca. S pesmijo in lepimi voščili oznanjamo veselo novico, da se je za nas rodil Jezus, in na tak način širimo evangelij po naši župniji.

V soboto, 5. decembra, smo se koledniki, oblečenih v Svete Trikralje, pastirja in angela, zbrali pri sv. maši. Prinesli smo darove in prejeli blagoslov, nato pa smo se v petih skupinah odpravili po domovih. Ljudje so nas prijazno sprejeli, nas obdarili z dobrotami in s prostovoljnimi prispevki pomagali slovenskim misijonarjem pri uresničevanju njihovih projektov. Gre za dobrodelno akcijo Misijonskega središča Slovenije, ki pomagajo otrokom in mladim v misijonskih deželah. V ta namen smo zbrali 360 evrov. Vsem, ki ste nas lepo sprejeli, se zahvaljujemo za vaš dar in želimo vse dobro!

 Anja Onuk