Slomškova in katehetska nedelja v Dravogradu- 25. 9.2022

V župniji Dravograd smo 26. nedeljo med letom s slovesno sveto mašo počastili našega blaženega Antona Martina Slomška. Hkrati pa je ta nedelja bila katehetska in krstna nedelja v župniji Dravograd. Sveto mašo je daroval naš g. župnik Igor, ki je v slovesnem obhajanju združil vse te tri pomembne dogodke.

Pred daritvenim oltarjem nas je podoba A.M. Slomška vabila h praznovanju, dva krščenca Manca in David, pa sta bila slovesno sprejeta v cerkveno občestvo že pri vstopu v cerkev in potem  v zakramentu sv. krsta.

Za uspešno veroučno in šolsko leto, so prišli k sv. maši  in po Slomškov blagoslov nekateri veroučenci s svojimi starši. Veroučenci so pred daritveni oltar zložili svoje šolske torbe v blagoslov. Zraven pa so v daritev Jezusu za pomoč,  v obliki križa položili vsak svoj kamen, z napisom svoje tegobe oziroma trdovratne razvade, ki jo sami ne morejo odpraviti.

V samo jedro Slomškove nedelje nas je g. Igor popeljal z razmišljanjem upokojenega nadškofa Marjana Turnšeka o evangelskem odlomku o bogatem »požeruhu in bogatem revežu.«  Ta Božja beseda je lahko streznitev za vse nas, da se ustavimo in preverimo, ali morda ne drvimo v prepad…V soočenju z Božjo besedo lahko resnično spoznamo kako globoka je že luknja, ki sem jo skopal z brezbrižnostjo do drugih in osredotočenostjo samo nase.

Tu pa se lahko zopet obrnemo na blaženega A.M. Slomška, ki je živel sveto življenje, v katerem je mnogim pomagal  ne le urediti zemeljsko življenje, ampak tudi odpreti za dar večnega. Zato se z molitvijo v katerikoli potrebi radi obračajmo na našega svetega Slomška.

Ob koncu sv. maše so Božji blagoslov prejeli veroučenci, oba starša krščencev in župnijsko občestvo.

Za slovesno in pravo Slomškovo vzdušje so poskrbeli pevci našega cerkvenega zbora s petjem Slomškovih pesmi.

Blaženi A. M. Slomšek prosi za nas!

 

Zapisala Irma