Slomškova nedelja v Dravogradu – 24.9.2017

Na  25. nedeljo med letom- 24. septembra smo tudi v naši župniji z duhovno obogateno sveto mašo obeležili Slomškovo nedeljo. Še posebej je bilo slovesno, ker je župnijsko občestvo v svojo sredino sprejelo dva nova krščenca, ki jima je zakrament sv. krsta med mašo podelil župnik Igor. Rdeča nit svete maše od uvoda, župnikovega nagovora, zakramenta sv. krsta in  molitve ob koncu maše za Svetost blaženega Antona Martina Slomška, je bila v Slomškovem duhu vere in molitve, ki sta  še kako aktualni za današnji čas in trkata na srca  vseh nas, še posebej očetov in mater današnjih otrok.

Tako je že blaženi Anton Martin Slomšek težil k vzgoji dobrih družin. Rast v veri se začenja najprej v družini. Vzgoja, ki smo jo deležni v najnežnejših letih, je zato odločilnega pomena za vse poznejše človekovo življenje. Še posebej se v mladosti človeku vtisnejo stvari, ki so lepe, vesele in spodbudne. Rast v veri se začenja s svetim krstom, ko smo bili vcepljeni v skupnost s Kristusom ter smo sprejeli darove Sv. Duha.

Pred nas danes stopa bl. Anton Martin Slomšek, kot sijajen zgled življenja po evangeliju. Slomšek je na vero gledal, kot na način življenja. Zavedal se je, da se vere ne moremo naučiti, ampak jo lahko v naših medsebojnih odnosih izkusimo in se je tako navzamemo. Zato je tako zelo poudarjal vlogo družine, vlogo domače župnije ter krščanskih občestev. Družine in krščanska občestva  je kot duhovnik in škof nenehno spodbujal, naj bo vera v vseh teh skupnostih zares živeta. Vsak član krščanske skupnosti naj bi svojo vero živel z notranjim veseljem in z veliko hvaležnostjo za ta neprecenljivi dar, ki nam je dan od samega Nebeškega Očeta.

Kako posredovati vero današnjim otrokom, vzgajati dobre krščanske družine pa se pred naše duhovnike in katehete danes postavlja kot velik izziv, saj je današnji človek v materialnem izobilju tako malo dovzeten za vero in molitev.

Kot župnijsko občestvo z molitvijo k Blaženemu Antonu Martin Slomšku prosimo za nove poti podajanja vere, ki bodo zopet odprla srca za Boga, in za premagovanje današnjih izzivov, ki odvračajo ljudi od vere.

 

zapisala Irma

 

DSC_0517