Šmarješka nedelja v Libeličah

Šmarješka nedelja v Libeličah ni le ena izmed nedelj v mesecu juliju. Na praznik sv. Marjete že kar nekaj let organiziramo procesijo po vasi. Pot, ki jo procesija opravi, vodi od farne cerkve sv. Martina proti avstrijski meji, kjer tik ob njej stoji kapelica, kjer je prva postaja in molitev. Od tu se napotimo proti vasi mimo župnišča do kapelice na sredi vasi, kjer se procesija zopet ustavi in ob lepo okrašeni kapelici izvede molitev. Nato se po vasi napotimo proti cerkvi k sveti maši.

Lepo nedeljo, kot tak praznik imenujemo po farah, popestrimo še z drugimi spremljajočimi dogodki. Tako na procesiji je pel domači cerkveni zbor, za glasbene vložke je poskrbel Pihalni orkester Šentjanž, z zvonika pa so se oglašali cerkveni zvonovi v različnih melodijah.

Dogodek je zahteven zalogaj za vse, ki sodelujemo na pripravah zanj in dogajanje po »uradnem« delu. Libeličanke in Libeličani so okrasili cerkev, zasadili mlade breze na izhodih iz cerkve ter ob kapelicah. Okrasili smo bandere, »lahterne« in nebo, ki so obvezen del procesije.

Ni manjkalo sldkih dobrot po maši pred cerkvijo. Tudi za pijačo je bilo poskrbljeno. Za goste, muzikante in vse, ki so pomagali ta praznik pripraviti pa so tudi letos poskrbeli pri Buču.

 

DSC_2714 DSC_2658 DSC_2699