SLOMŠKOVA NEDELJA – V nebesa skozi vrata usmiljenja
Škof bl. Anton Martin Slomšek je živ, dejaven in angelsko čuječ sredi našega cerkvenega
občestvenega življenja, kakor tudi sredi javnega, družbenega dogajanja v ožji in širši domovini. Prav je, da se tega vedno močno zavemo v septembru, saj je to posebej »njegov« mesec. Septembra je bil posvečen v diakona in duhovnika (1824) in daroval svojo novo mašo v Olimju, imel svoje zadnje duhovne vaje z duhovniki v Rogaški Slatini (1862), opravil zadnja pastoralna dejanja in poromal k materi Božji na Ptujsko Goro ter v sluhu svetosti odšel k Očetu (1862). Papež sv. Janez Pavel II. ga je 19. septembra 1999 na Betnavskem polju razglasil za blaženega ter postavil 24. september za njegov godovni dan.ZAdnja nedelja meseca septembra je zato vsako leto Slomškova nedelja.

Zato naj bo tudi letos september, ko se bomo škofa bl. Antona Martina ne le spominjali, ampak se mu po župnijah in družinah več priporočali, se o njem pogovarjali, prebirali njegove spodbudne besede in v luči njegovega svetniškega lika razbirali izzive in potrebe našega časa, sedanjega trenutka Cerkve na Slovenskem in družbenega duha našega časa ter z njegovim smelim duhom iskali svojo vlogo sredi našega življenja, da bi mogli kot Božje orodje tudi mi sodelovati pri oblikovanju življenja po Božji zamisli, kot je to s pogumom počel bl. Slomšek.
Bolj ko se bomo vživljali v njegove besede, bolj bomo spoznavali, da imata s sedanjim papežem Frančiškom mnogo skupnega v preprostem, a učinkovitem izražanju.  Za Slomška je spoved »ponovno uresničenje Božjega prijateljstva« in »zdravilo za greh«.  Slomšek je vodil ljudi »v nebesa skozi vrta Božjega usmiljenja«. Ko človek zaradi greha po poti pravičnosti ne more več doseči nebes, mu Bog odpre vrata usmiljenja, ki so odpuščajoča ljubezen. Priprošnja bl. Slomška nam v veliki meri pomaga odpirati srce temu usmiljenju. Če so »vrata« Božje usmiljenje, je vendar človek tisti, ki ima ključ, ki je potreben, da lahko stopi skoznja. Pravzaprav Slomšek našteje pet ključev v Nebeško kraljestvo: zakrament svete pokore, daritev svete maše, pogosto in vredno sveto obhajilo, pobožna molitev in peti, zlati ključ je krščanska miloščina, marljivo opravljanje duhovnih in telesnih dobrih del.
+ Marjan Turnšek