Spodbude slovenskih škofov za adventni čas 2020

Domov / Naše župnije / Spodbude slovenskih škofov za adventni čas 2020
Spodbude slovenskih škofov za adventni čas 2020

Letošnji adventni čas bo zaznamovan z epidemijo COVID-19, ki je spremenila naše življenje in način obhajanja cerkvenih praznikov. Škofje vabimo vse katoličane, da okrepimo molitev in vero znotraj svojih družin.

Adventni venec
Pred 1. adventno nedeljo, ki bo letos 29. novembra, pripravimo adventni venec ter ga postavimo na vidno mesto v svojem domu. Ob njem bomo vsak dan molili in s prižiganjem sveč občutili, da se luč veča. Luč je Kristus, ki razsvetljuje naše dneve in nam prinaša upanje.

Zakramenti
V letošnjem adventu opravimo sveto spoved v domači župniji ter prosimo domačega duhovnika za prejem svetega obhajila izven svete maše.

Molitev
V obdobju pred božičem vabimo vernike, da okrepijo osebno in družinsko molitev (pred jedjo in po jedi, Angel Gospodov, rožni venec, molitev za zdravje v času epidemije itd.), obudijo stare krščanske slovenske pobožnosti, kot sta molitev ob adventnem vencu in Mariji romarici ter pogosteje prebirajo Sveto pismo. Pridružimo se svetemu očetu Frančišku, ki prosi za blagoslov ubogih in zapostavljenih.

Jaslice
Jaslice so sestavni in nepogrešljivi del slovenske kulturne dediščine, ki že več stoletij zaznamujejo naše praznovanje božiča. Letošnji adventni čas zato namenimo za izdelavo domačih jaslic.

Blagoslov doma
Na sveti večer, 24. decembra, sami blagoslovimo svoj dom. V cerkvi ali pri domačem duhovniku vzemimo blagoslovljeno vodo ter ob pesmi in molitvi blagoslovimo svoje stanovanje ali hišo: na začetku prižgemo luči na božičnem drevesu in svečo pri jaslicah; zapojemo božično pesem, preberemo odlomek iz Svetega pisma, ki govori o Jezusovem rojstvu, sledijo osebne prošnje, blagoslov jaslic in stanovanja ali hiše; zaključimo z molitvijo Oče naš ter zapojemo božično pesem.

Tihota
Advent naj bo čas tihote, notranjega miru, molitve in spokojnosti, saj je samo tako mogoče resnično doživeti božične praznike.

Dobrodelnost
V času pričakovanja Jezusovega rojstva se spomnimo na uboge, zapostavljene, bolne in osamljene. S svojimi darovi podprimo delovanje dobrodelnih društev in ustanov, ki znotraj Katoliške cerkve pomagajo najšibkejšim in odrinjenim na rob družbe.

Škofje vabimo vse katoličane, da se v letošnjem adventnem času izognejo medsebojnemu obiskovanju, pozornost in bližino svojim dragim pa naj izkažejo s telefonskim klicem ali s pisnim voščilom. Letos naj imajo prednost duhovne in družinske vrednote. Ob tej priložnosti se slovenski škofje v svojih molitvah posebej spominjamo vseh, ki so preizkušani zaradi bolezni, svojcev žrtev epidemije COVID-19 ter zdravstvenih delavcev, ki požrtvovalno in predano pomagajo našim državljankam in državljanom. Naj bo advent čas miru, solidarnosti in povezanosti za skupno dobro naše domovine in Cerkve.