Srečanje ministrantov v Šentjanžu za vse župnije PZD

Katehistinja Katja je v vabilu zapisala: “Lepo je, če otroci pri sveti maši sodelujejo in tako poskrbijo, da so naša bogoslužja bolj doživeta. Ena od lepih priložnosti sodelovanja pri maši je ministriranje. Veseli smo za vse tiste, ki pridno ministrirajo. Želimo pa spodbuditi še koga, da bi se pridružil ministrantom.”

V petek, 18. 11. 2016 ob 17. uri, so se v veroučni učilnici in kasneje v cerkvi v Šentjanžu srečali ministranti in ministranti pripravniki oziroma uradni in neuradni ministranti Pastoralne zveze Dravograd. Srečanje je vodil župnik Igor Glasenčnik, pomagali pa so tudi župnik Franček Kraner in ostali sodelavci Pastoralne zveze. Lepo je bilo videti ministrante iz vseh župnij PZD (Dravograd, Ojstrica, Sv. Peter na Kronski gori, Šentjanž, Črneče in Libeliče). Na samem začetku srečanja so se ministranti vprašali »Kdo sem?«, »Kaj sem?« in »Zakaj sem tu?«. V tišini so lahko premislili o svojem poslanstvu in izrazili svoje prošnje. »Kdor služi Gospodu in mu je po volji, ga bo sprejel in njegova prošnja bo segla do oblakov.« (Sir 35,16)  Nekateri ministranti svoje poslanstvo že dlje časa opravljajo in so bili tudi uradno sprejeti med ministrante, drugi bodo to šele postali in sedaj delujejo kot ministranti pripravniki. Za vse je bilo druženje koristno, ker so se zavedli, kako pomembno je njihovo sodelovanje pri vseh obredih in dejavnostih v župnijah.

S pomočjo animacijske igrice so izkusili, kako pomembno je za ministranta ZAUPANJE sebi, župniku in občestvu. Človek, ki nikomur ne zaupa, živi v strahu in njegovo življenje je napeto, tudi nesrečno; človek, ki zaupa in širi pozitivno sporočilo, pa lahko živi bolj srečno, ker vedno ve, da je nekje kdo, ki mu v določenem trenutku lahko poda roko. »Blagoslovljen mož, ki zaupa v GOSPODA in je GOSPOD njegovo zaupanje.« (Jer 17,7) Pomembno je tudi ZNANJE, s katerim ministrant pomaga župniku pri mašah, pogrebu in drugih obredih.

Drugi del srečanja je potekal v cerkvi, kjer so udeleženci srečanja spoznali praktične napotke za delo ministranta: kaj pripravijo pred mašo, kako pripravijo oltar, kako in kdaj zvonijo, kje stojijo oz. sedijo med mašo, kakšno vlogo imajo glavni ministranti, stranski ministranti in ministranti svečonosci … Informacij je bilo kar veliko in med sveto mašo so tisti, ki ministriranje že odlično obvlaldajo, lahko pokazali, kaj vse mora ministrant vedeti in znati, da lahko maša poteka nemoteno. Za ministrante začetnike je bilo informacij kar veliko, vendar so napotke zavzeto spremljali in jih bodo v bodoče lahko uporabljali pri ministriranju. »On je podaril ljudem znanje, da bi ga mogli proslavljati v njegovih čudovitih delih.« (Sir 38, 6)

Nazadnje ministrant s svojim zgledom VODI oziroma USMERJA. Ob koncu maše so vsi prejeli svečke in s pomočjo lepih duhovnih misli, ki jih je prebrala ga. Zofija, obljubili, da bodo tudi oni lučke, katerih svetloba razveseljuje ljudi, s katerimi se srečujejo v svojem vsakdanjem življenju. »Bog je rekel: »Bodi svetloba!« In nastala je svetloba.« (1Mz 1, 3)

Na koncu sledi najboljše in po dobrih dveh urah so uradnim in neuradnim ministrantom že oglašali trebuščki. Iz župnišča se je k sreči že širil vonj po palačinkah. Topel čaj in slastne palačinke z marmeladnim in čokoladnim nadevom … njam … njam … že zato se splača biti ministrant.

Simona Jeršič Pšeničnik

dsc04982 dsc04988 dsc05000 dsc05001 dsc05023 dsc05027 dsc05028 dsc05030 dsc05031 dsc05032 dsc05037