Sv. Anton Puščavnik – 17.1.2023

Domov / Naše župnije / Sv. Anton Puščavnik – 17.1.2023
Sv. Anton Puščavnik – 17.1.2023

Malo je svetnikov, ki bi bili tako splošno priljubljeni po vsem krščanskem svetu, kakor je sv. Anton Puščavnik. Pri nas ga radi upodabljajo s prašičkom, z zvoncem in s palico v obliki črke T. Njegov god praznujemo 17. januarja. Tudi v naši župniji premoremo v cerkvi Sv. Boštjana njegov oltar. Ob njem smo se zbrali v torek k dopoldnaski sveti maši. Da ga poprosimo za blagoslov in varstvo naših živali pred boleznimi.

Vemo namreč, kako velik priprošnjik je pred Bogom ta svetnik. Žal za sodobnika ni zanimiv, zato je bil obisk vernikov majhen /zgolj 24, pa še ti iz Dravograda iz najožje skupine predanih vernikov/. Naših kmetov iz Ojstrice in drugih župnij PZŽD pa….eden samcat. Očitno sodobni vernik ne zaupa v moč in priprošnjo svetnikov, tudi v Sv.Antona ne.

Oris njegovega življenja je bil zapisan v našem zadnjem farnem glasilu, a očitno zaman. Škoda. Kako se zgodovina ponavlja. Pred stotimi leti je takratni župnik na Ojstrici zapisal podobne misli. Zanimivo….

 Sv. Anton Puščavnik je torej zavetnik živinorejcev; marsikje pri nas je bila navada, da so na njegov god cerkvi darovali prašičje krače, pleče, klobase s priporočilom za zdravje pri reji prašičev in drugih domačih živali.

Sv.Anton je dočakal v življenju 106 let. Njegovo češčenje se je bliskovito razširilo najprej po Vzhodu, kmalu pa tudi po Zahodu. Za svojega zavetnika ga častijo različni stanovi: živinorejci, svinjski pastirji,  rokavičarji, mesarji, gasilci, peki. Mladi ljudje so se zatekali k njemu kot posredniku pri izbiranju zakonskega druga.

Anton in Antonija sta med najpogostejšimi imeni pri nas; vseh oblik teh imen skorajda ni mogoče našteti. Osebe s tema imenoma si »bratsko delita« današnji sv. Anton Puščavnik in sv. Anton Padovanski, ki je na koledarju 13. junija.

Vsako leto se na ta dan zbrani verniki poveselimo tudi z blagoslovom krač in drugi ‘povojenih’ dobrot. Tudi letos je bilo tako. Zahvala velja vsem skrbnim gospodinjam, ki so tudi letos pripravile dobrote za pod zob in okreščali smo se z zakuhančkom in čajem. Hvala vsem, da ste to pripravili in se sv.maše udeležili.

I.G.