Sv. Lovrenc, diakon – 10.avgust

Domov / Naše župnije / Sv. Lovrenc, diakon – 10.avgust

Sv. Lovrenc, diakon – 10.avgust

Sv. Lovrenc, diakon – 10.avgust
Na današnji dan praznujemo god Sv.Lovrenca. Znova nas navdušuje njegov lik, ki je tako predan cerkvi, papežu Siktu II. kateremu je pomagal pri vodenju Cerkve v tistih burnih letih preganjanja. Papež Sikst II. je ob sebi imel sedem diakonov. Ko je leta 258 grozila zaplemba cerkvenega premoženja, je le-to razdelil med siromake. V besu ga je dal cesar Valerijan prebičati, nato pa na žareči rešetki mučiti do smrti.

Sv. Lovrenc je zavetnik ubogih, gasilcev, steklopihalcev, kuharjev, likalk. Varuje pred opeklinami, bolečinami v hrbtu, vročico. Priporočamo mu verne duše v vicah in ga prosimo za dobro letino. Upodabljajo ga kot diakona s pravokotnim ražnjem, z evangelijsko knjigo in s križem, delečega miloščino, ali z mučeniško palmo. Danes smo zato v naši farni cerkvi Dravogradu imeli sveto mašo za verne duše. Tudi sicer je na stranskem oltarju v proštijski cerkvi Sv.Janeza kip Sv.Lovrenca, ki ga lahko vidite tudi na pričujoči fotografiji.

Še zanimivost: Utrinke perzeid, ki okoli njegovega goda letijo na naš planet, so ljudje poimenovali solze svetega Lovrenca. Nebo naj bi zato pretakalo solze zaradi strašnega mučenja Sv.Lovrenca. Sicer pa je v Sloveniji Sv.Lovrencu posvečenih kar 50 cerkva. Nam najbližja je sicer cerkev Sv.Lorenza na Lorenzbergu (nad Labotom), ki jo je pred 100 in več leti upravljala župnija Ojstrica. Zato je Ojstriški župnik vsako drugo nedeljo peš odhajal k tej cerkvi oz.župniji, kjer je imel sveto mašo. Vsled tega je bila na Ojstrici nedeljska sveta maša le vsako drugo nedeljo.

Druga najbližja našemu Dravogradu je cerkev Sv.Lovrenca onkraj meje pri Sv.Treh kraljih nad Radljami. Krasna in prelepa cerkvica, ki nas navduši, a je premalo znana našim prebivalcem. Najbližje je dosegljiva če se peljemo do kmetije Odernik /Novak Nada – nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji z odlično domačo kuhinjo in hišnimi specialitetami/ – Sveti Trije Kralji 89, 2360 Radlje. Od tod pa seveda peš preko meje in že smo v vasici s čudovito cerkvijo Sv. Lovrenca.

Naslednja cerkev Sv.Lovrenca pa je v Vuhredu, ki nam je dobro znana. Še ena, malo bolj oddaljena pa v Lovrencu na Pohorju.

(Igor)