Svečnica – praznik Jezusovega darovanja v templju

Tudi v farni cerkvi v Dravogradu smo 2.februarja pri pol deseti maši slovesno praznovali svečnico, ki je praznik Jezusovega darovanja v templju.

Cerkev se je poleg ostalih vernikov napolnila z veroučenci 4. razredov in njihovih staršev.

Veroučenci 4. razredov imajo letos drugačno obliko verouka, in sicer srečujejo se prvo soboto v mesecu in skupaj s katehistinjima in župnikom Igorjem odkrivajo vero v molitvi, katehezi, delavnicah in druženju. Njihova kateheza se običajno začne skupaj s starši v cerkvi z molitvijo in katehezo župnika Igorja. To soboto pa so bili pri sveti maši združeni z ostalimi farani  v župnijsko občestvo.

Slovesnost svete maše se je pričela v preddverju cerkve, kjer smo se  farani zbrali s svečami v rokah.

V uvodu je župnik Igor povedal, da se s svečnico zaključuje božični čas. Svečnica se  praznuje štirideseti dan po rojstvu Jezusa, ki je bil na ta dan darovan v templju. Tam sta bila starček Simeon in prerokinja Ana, ki sta po navdihu v dojenčku Jezusu spoznala Odrešenika.

Praznik Jezusovega darovanja v templju se ne obhaja samo kot spomin na ta dogodek, ampak se obhaja kot praznik luči, ki je sam Jezus.

Kot simbol te luči se uporabljajo sveče, ki se na ta dan pri maši blagoslovijo.

Župnik Igor je  blagoslovil sveče z blagoslovljeno vodo in kadilom. Te blagoslovljene sveče imajo velik simbolni pomen:

1. Jezus je sebe daroval, samega sebe je izničil, zato, da je koristil nam, da nas je odrešil. Sveča s tem, ko gori, sama sebe použiva, se izničuje, zato, da nam sveti, da nas razveseljuje. Zato sveča simbolizira Jezusovo darovanje za človeštvo.

2. Goreča sveča je lepa podoba človeškega življenja. Ljudje velikokrat rečemo o nesebičnem človeku, da »izgoreva za druge«, ali da »se použiva za druge«; o bolnih in ostarelih govorijo, da »dogorevajo« in kadar kdo umre rečejo: ugasnil je, kakor sveča kadar ji zmanjka goriva (voska).

3. Sveča je tudi podoba darovanja, podoba ljubezni in žive vere, podoba Boga, je svetloba in ni teme v njem.

4. Ko prižigamo sveče na grobovih, jih kristjani prižigamo z vero, da luč njihovega življenja ni ugasnila takrat, ko je bila upihnjena mrtvaška sveča v njihovih otrplih rokah, temveč da se je plamen v mirnem ozračju božje ljubezni šele prav razgorel in ne bo nehal goreti nikoli več.

5. V vsakem domu bi morali imeti blagoslovljene sveče. Prižgemo jih lahko med molitvijo, da je tako simbolično pokazano, da je takrat na poseben način med nami navzoč Jezus.

  • Blagoslovljene sveče prižigamo za praznike, ko nekdo v družini praznuje bodisi: god, rojstni dan, obletnico prvega obhajila, birme, poroke, ali ob obletnici smrti svojih domačih.
  • Blagoslovljene sveče prižgemo, ko pride duhovnik obhajati na dom bolnika ali starejšo osebo.
  • Blagoslovljeno svečo prižgemo ob umirajočem človeku.
  • Prižgemo jo, ko molimo za mrtvega, ki je nedavno umrl, da se zavedamo, da živi naprej v večnosti …

Po  procesiji po s prižganimi svečami po cerkvi, se je maša nadaljevala ob daritven oltarju, ki so ga polepšali veroučenci s prižganimi svečami. Tako blizu so bili luči-Jezusu in tudi sami so bili luč za vse nas.

V  lepi pridigi je župnik Igor duhovno osvetlil kaj pomeni Jezus za nas kristjane oziroma za vse ljudi. Nazorna je bila njegova razlaga, da bi v štiriindvajsetih urah nastopila smrt vseh živih bitij na zemlji, če bi otemnelo sonce. V primerjavi s tem kakšen pomen ima sonce za življenje vseh živih bitij, ima neprecenljiv pomen za nas rojstvo, darovanje in odrešenje Jezusa Kristusa. Brez njega bi ljudje na Zemlji živeli, ampak bili bi v temi in v medsebojnih odnosih bi se zgrizli in pobili.

Jezus pa je  s svojim darovanjem prinesel na svet ljubezen, usmiljenje in sočutje. In prav to mora biti vpleteno v medsebojne odnose. Vsi čutimo kako potrebni smo sočutja od sočloveka v konkretni človeški situaciji.V Jezusovi  ljubezni moramo kristjani vedno bolj postajati luč drug drugemu in deliti ljubezen, usmiljenje in sočutje, ki jih v nas rodi vera v Jezusa Odrešenika.

Sveto mašo so polepšali kot vedno tudi cerkveni pevci in bralci božje besede.

Veroučenci 4. razreda  so skupaj s svojimi starši tako spoznali praznik svečnice z lasnim doživetjem z udeležbo pri sveti maši..

Farani smo domov odnesli blagoslovljene sveče in poživljeno vero v Jezusovo darovano  ljubezen, usmiljenje in sočutje.