SVETI JOŽEF –  prosi za nas -TEDEN DRUŽINE

Letos želimo ob prazniku zavetnika družin izpostaviti pomen mož in očetov. Teden družine je letos med nedeljo, 19., in soboto, 25. marca (bogoslužno praznik sv. Jožefa obhajamo že v soboto). V tem tednu družin dajemo tudi v naši PZD nekaj konkretnih pobud.

  1. Ob prazniku sv. Jožefa (na tretjo postno nedeljo) boste možje prejeli poseben blagoslov vseh mož pri sveti maši.
  2. Možje, v letošnjem letu poskrbite za vašo družinsko molitev. Doma v tem tednu vsak večer skupaj zmolite npr. eno desetko ali običajno večerno molitev.
  3. Vabimo vas, da v sredo v četrtek v tem tednu pridete moški na skupno srečanje v župnišče v Dravograd, kjer bomo imeli preprosto srečanje. Ogledali si bomo zanimiv film.
  4. V soboto 25. 3. pa bomo pri večerni sveti maši v Dravogradu imeli blagoslov mater in vseh družin.

God in praznik sv. Jožefa, moža Device Marije in Jezusovega skrbnika obhajamo 19. marca. Letos, izjemoma, bo praznovanje 18. marca, saj je 19. marec 3. postna nedelja.

ŠE NEKAJ O SVETEM JOŽEFU:

”Kolikor je zanesljivo znanega o sv. Jožefu, je zapisano v evangelijih po Mateju in Luku. Čeprav je bil kraljevskega rodu, Jožef ni bil bogat. Po vsej verjetnosti je bil reven, kar je razvidno iz daru samo »dveh grlic ali dveh golobov« ob Jezusovem darovanju v templju (bogatejše družine so bile po judovski postavi dolžne darovati več).

Jožefova družina je izvirala iz Betlehema v Judeji, vendar se je on preselil v Nazaret v Galileji, kjer je opravljal tesarsko obrt. Jožef se v evangelijih zadnjič omenja ob Jezusovem obisku templja v starosti približno 12 let. Predvidevamo, da je Jožef umrl že pred začetkom Jezusovega javnega delovanja.
Evangeliji nam kljub skopim podatkom rišejo sorazmerno jasno podobo o Jožefovi osebnosti. Bil je zvest in potrpežljiv mož, pokoren Božji volji glede njegovega življenjskega načrta, ob čemer je sprejel tudi vse spremljajoče težave. Evangelist Matej ga imenuje »pravičen«, saj je dojel načrt, ki ga je imel Bog z Marijo, in se zavestno vključil vanj tako, da je sprejel, zaščitil in poskrbel za svojo družino.

Jožef je zavetnik umirajočih, saj je ob predpostavki, da je umrl pred začetkom Jezusovega javnega delovanja, umrl v družbi Jezusa in Marije, kar za kristjane predstavlja idealen način, kako zapustiti zemeljsko življenje. Jožef je zavetnik očetov, obrtnikov, delavcev in krščanskih družin”.

(povzeto iz tednika Družina)

plakat-Teden-druzine_Pogumne-srce_001