Sveti Jurij – goduje 23.aprila

23. aprila goduje izjemno priljubljen svetnik, ki mu je v Sloveniji posvečenih kar 75 cerkva, od tega 39 župnijskih. Je eden izmed štirinajstih priprošnjikov v sili in zato zelo priljubljen. V času križarskih vojn je njegova priljubljenost zelo narasla, saj je simbol junaštva, in njegovo življenje priča, da so za velika dejanja bolj kot orožje pomembni pogum, odločnost in vera v Boga. Njegova zmaga nad zmajem simbolizira zmago proti zlu – proti zmaju skušnjav in težav, ki jih vsak človek srečuje v vsakdanjem življenju. To je boj, ki ga mora vsak človek bojevati, če želi zvesto slediti Jezusu Kristusu. Sveti Jurij je zvest, ker razume, da je življenje lepo in smiselno, če se ga daruje. Zaradi vere je preganjan in mučen, noče se podrediti zlu in sprejme obglavljenje ter je pripravljen sprejeti Božjo voljo. S tem svojim mučeništvom nam ponuja zgled moči vere v Kristusa v vseh okoliščinah. Svetega Jurija moramo videti kot svoj osebni zgled in vzor. Svetost namreč ni stvar izbranih posameznikov, temveč smo k svetosti poklicani prav vsi. Svetnik je tisti, ki odgovarja na Božji klic – ta klic je poslanstvo vseh, je cilj, za katerim moramo vsi stremeti, je cilj, za katerega se splača živeti.

O življenju svetega Jurija sicer ni veliko znanega, veliko je legendarnih pripovedi, a eno je gotovo. Bil je resnična zgodovinska osebna, da je bil kristjan, ki je bil mučen pod cesarjem Konstantinom leta 303. Po antičnih virih naj bi bil iz Kapadokije, legenda pa pripoveduje, da se je rodil v aristokratski družini, okrog leta 280. Preselil naj bi se v Palestino, kjer je pri 17. letih vstopil v Dioklecijanovo vojsko, v kateri je kmalu postal znan zaradi svojega poguma. Njegova hrabrost ga je povzdignila, da je postal osebni stražar cesarja Dioklecijana. Ker se ni uklonil oblasti, je bil leta 303 mučen in obglavljen. Njegov kult zavetnika vseh vitezov se je razširil v obdobju križarskih vojn. Tedaj se je rodila tudi legenda o tem svetniku, ki je ubil zmaja. Ko je bil Jurij še v vojaški službi pri Dioklecijanu, je nekega dne obiskal mesto Selem. V močvirju blizu Selema je živel zmaj, ki je vsak dan zahteval človeško življenje. Žrtev so prebivalci tega mesta izbrali naključno in tistega dne, ko se je v Salemu nahajal Jurij, je prišla na vrsto kraljeva hči Kleolinda. Jurij se je odločil, da bo ubranil življenje princese ter se podal v boj z zmajem, ki ga je na koncu ubil. Zelo hitro je postal eden najbolj čaščenih svetnikov v krščanskem svetu.

Mesto Ljubljana in Poreč sta si ga izbrala za svojega patrona. V Sloveniji je veliko krajev, ki so poimenovani po njem. Nam najbližji je Šentjur- ali Remšnik.