Sveti Peter na Kronski gori pred lepo nedeljo

Za praznovanje praznika lepe nedelje je pomembna tudi lepo okrašena cerkev. Zato vsako leto skrbne žene župnije Sv. Petra na Kronski gori okrasijo cerkev z venci, ki jih spletejo še na pristen  tradicionalen način, iz zelenja in cvetja. Tudi letos so se žene v petek pred praznikom Sv. Petra in Pavla zbrale in ves dan pletle in krasile cerkev.

Skrbne roke domačih farank so cvetje in zelenje že ves teden prej nabirale in pripravljale. Delo je potekalo v prijetnem in pristnem druženju.Bilo je lepo število zavzetih krasilk in vsaka je že vnaprej vedela kateri venec in v kakšni dolžini  ga bo spletla.Tako so nastajali prelepi venci po celi cerkvi.

Pri njih je pletenje vencev že dolgoletna tradicija. Včasih so lahko pletla samo samska dekleta. To je bila tudi prijetna priložnost za spletanje vezi med seboj. Danes je bolj malo podmladka, zato nekatere žene sodelujejo že iz otroštva in pletejo že 50 ali 60 let. Veliko željo in skrb imajo, da bi se ta pristnost druženja in sodelovanja pri krasitvi in pletenju vencev ohranila, zato se trudijo, da bi navdušile tudi mlada dekleta. Letos so sodelovale tri deklice, ki so se zavzeto učile plesti.

Pred velikim praznikom župnije, ob obhajanju lepe nedelje, je to tudi pristen način krščanskega druženja. To daje fari svojevrsten pečat. V lepo okrašeni cerkvi je daritev Bogu, obhajanje praznika in lepe nedelje, še posebej sveta.

I.K.