Svinčnik zanj “na pavzi” do jeseni

V Slomškovi dvorani v Mariboru so pretekli vikend uprizorili zadnjo predstavo muzikala Svinčnik zanj v prvi sezoni. Gre za muzikal o materi Tereziji, ki so ga napisali mladi iz Misijonske skupine Pridi, igra, glasba in ideja je njihovo lastno delo. Od oktobra lani je več trideset članska ekipa obiskala dvajset krajev po vsej Sloveniji in s svojim pričevanjem nagovarjala mnoge ljudi.

Prek muzikala želijo mladi predstaviti lik Matere Terezije, ki vzbuja čut za dobrodelnost in sočutje do bližnjih. “Predvsem kar smo mi hoteli povedati s tem muzikalom je to, da si mati Terezijo vsi predstavljajo kot zelo popolno. Zaradi tega, ker je svetnica, in tudi mi vsi smo si predstavljali, da je bila njena vera brez dvomov. Ko smo se začeli poglabljati v njeno življenje, smo bili presenečeni tudi nad to temo, ki jo je doživljala. Tudi v njenem življenju ni bilo vse krasno, kar se tiče vere in zaupanja v Jezusa. Prikazati smo poskušali, da ni slabo, če dvomiš, ker vsak kdaj podvomi, vprašanje je, kaj s to izkušnjo narediš. Ona je sprejela to temo ter jo je podarila Bogu kot daritev, skozi to pa se kažejo tudi njena dejanja,” je za naš radio povedala igralka v predstavi Simona Franc.

Prva ideja, da bi napisali muzikal o tej svetnici, se je v Misijonski skupini Pridi rodila že pred osmimi leti. Pred tremi leti so se odločili, da idejo uresničijo, in tako so se po besedah Simone Franc s skupino odločili, da zagrizejo v ta projekt.

Poleg pričevanja ima muzikal tudi dobrodelen namen. “Mi smo vsi prostovoljci, bi se pa radi zahvalili vsem ljudem, ki so nam pomagali s svojimi prostovoljnimi prispevki. Na koncu sezone smo prišli do sledečih številk: 12.000 evrov zbranih sredstev bomo dali misijonarkam ljubezni, 3.000 evrov misijonski odpravi, ki se odpravlja v Indijo, 1.500 evrov pa smo namenili družini, ki je bila prizadeta v poplavah lansko jesen.”

Tako so z včerajšnjo predstavo sklenili prvo uspešno sezono. Vseh enaindvajset predstav si je ogledalo približno 6000 ljudi, ekipa muzikala Svinčnik zanj pa se na odrske deske znova vrača že septembra.

Vir: Radio Ognjišče