Taizeijsko srečanje mladih v Rimu

V Rimu poteka 35-to taizejsko srečanje mladih Evropejcev. V večnem mestu naj bi bilo do 2. januarja 40.000 mladih. Brat Paul iz Velike Britanije je v taizejski skupnosti že več kot 30 let. Za Radio Vatikan je pojasnil cilje srečanja evropske mladine, ki je od leta 1978 vsako leto v drugem mestu.

Po njegovih besedah gre za spodbujanje mladih, da se vključijo v Cerkev, v kakršni koli obliki. Delo v skupnostih bo za veliko mladih težje, čeprav so seveda tudi tu izjeme. Saj je vendar toliko različnih gibanj, iz katerih prihajajo ljudje. V tem pogledu vidijo ta srečanja kot skupno življenje dela njihovega meniškega življenja, kakor ga živijo v Taizeju – na primer z molitvijo trikrat na dan – prav v velikem mestu, kjer jih sprejmejo krajevne Cerkve, je povedal br. Paul. Dodal je, da v Rimu z njimi sodeluje zelo veliko verskih skupnosti in Cerkva, pomagajo jim tudi šole. Jutranja molitev bo vedno po cerkvah lokalne skupnosti. Popoldanske skupne molitve so porazdeljene po sedmih bazilikah in velikih cerkvah v središču mesta, med njimi so lateranska bazilika, sveta Marija Snežna, sveti Pavel zunaj obzidja. Za tematska srečanja je med drugim predviden tudi obisk katakomb in drugih za verujoče pomembnih krajev. Eden vrhuncev srečanja je molitev s papežem jutri zvečer na Trgu svetega Petra. Brat Paul upa, da bodo srečanje in različne dejavnosti dale udeležencem popotnico: „Naša želja je, da bi z molitvijo, časom tišine, osebnimi pogovori in kulturno-družabnim programom tudi veliko ponudili. Upamo, da se bo ta ponudba udeležencev dotaknila in bodo čutili, da je Cerkev kraj, kjer so dobrodošli s svojimi vprašanji in iskanjem. In upamo, da bodo začutili željo, da bi iskali naprej,“ je dejal br. Paul.

Taize je majhen kraj v Burgundiji v Franciji in od leta 1944 sedež ekumenske skupnosti bratov, ki jo je ustanovil brat Roger Schutz. V njej je približno 100 bratov iz več kot 25 dežel, ki izvirajo iz katoliške Cerkve in različnih evangeličanskih cerkva. Taize od leta 1978 vsako leto prireja za silvestrovo mednarodna srečanja mladih v drugem evropskem mestu.

Vir: Radio Ognjišče