Teden zaporov 2014

Med 16. in 22. novembrom 2014 poteka Teden zaporov, ki se vsako leto po vsem svetu odvija v okviru Katoliške Cerkve in tudi drugih krščanskih cerkva ter skupnosti. Namen tedna je, da bi se kristjani zavedali potreb zapornikov in njihovih družin, žrtev kaznivih dejanj, zaposlenih in vseh drugih, ki skrbijo za zapornike. Naslov letošnjega tedna je Upanje v izgradnji.
Geslo je vzeto iz stavka “Zato tolažite drug drugega. Zgradite upanje, da boste vsi skupaj, nihče izpuščen, nihče pozabljen” (prim. 1 Tes 5,11).
Vsak od nas kdaj potrebuje besede spodbude, tolažbe. Tako postanemo močnejši, vidimo jasneje in dosežemo več. Pravičnost za tiste, na katere je vplivalo kaznivo dejanje in kazen zapora, vključuje tudi občutje ozdravljenja, možnost za drugačno perspektivo in upanje na boljšo prihodnost. Da bi vse to dosegli, potrebujemo drug drugega in še posebej spodbudne besede drug drugemu. Letošnji Teden zaporov je lahko priložnost, da skupaj molimo za vse, ki jih zaznamuje zapor, da bi lahko obnovili upanje drug v drugem, da se lahko naša življenja do neke mere obnovijo. Obnovitev, sprejemanje, osvoboditev. Naj ne bo nihče pozabljen.
Teden zaporov je nastal z namenom molitve in ozaveščanja o potrebah zaprtih oseb in njihovih svojcev, žrtev kaznivih dejanj, delavcev v zaporu in vseh, ki skrbijo zanje. Vanj so vključeni predstavniki različnih krščanskih denominacij in organizacij.
Vabljeni ste, da vsak dan tedna zaporov molite po namenu posameznega dne in se hkrati vprašate, ali lahko storite kakšno, četudi le eno stvar kot posameznik ali skupnost, ki bi bila v podporo kateri izmed zgornjih skupin.