Tretje dekanijsko srečanje družin na Prevaljah – LJUBEZEN JE NAŠE POSLANSTVO

Na Prevaljah pri farni cerkvi se je 13. septembra v toplem nedeljskem popoldnevu dogajalo 3. dekanijsko srečanje družin pod geslom » LJUBEZEN JE NAŠE POSLANSTVO.« Okoli 30 družin, duhovniki, katehetje, animatorji iz vseh župnij dekanije so se udeležili tega srečanja z namenom, da družine s skupnim druženjem ob pogovorih, izobraževanju, skupni igri otrok, darovanju sv. maše in razvedrilu med seboj podelijo svoje življenjske izkušnje, se podprejo in opogumijo za nadaljno poslanstvo služenja v ljubezni v družini.

Bogato zastavljen program za starše in otroke, prijetno urejen prostor s tremi simboli: srčki, sončki in napis Ljubezen je naše poslanstvo, izbrana uvodna beseda voditeljice Mojce Prašnički in ubrano petje treh deklet je že takoj poskrbelo za pravo razpoloženje in povezanost v vseh v Bogu, ki je ljubezen.

V eno družino so se simbolno med seboj povezale vse družine na skupnem panoju, na katerega je vsaka družina položila srce z imeni družinskih članov..

Gospod naddekan Igor Glasenčnik je v pozdravnem nagovoru razložil simbol sončnice, ki predstavlja sonce in to sonce je za kristjana Jezus. Povabil je vse, da bi vsi prinašali to sonce v srca: starši v srca otrok in otroci v srca staršev, vsak pa naj prinese sonce najprej v svoje srce.

Po blagoslovu po znamenju križa, ki je simbol ljubezni, so kot eno sonce zapeli iz župnij združeni pevski otroški zbori.Tudi naš župnijski otroški pevski zborček je sodeloval.

Prava srčika dogajanja za starše je bilo pričevanje zakoncev Štern iz Kokrice pri Kranju. 24 let poročena zakonca s 4 hčerkami in enim sinom, sta s svojim tako resničnim življenjskim pričevanjem o svojem zakonskem življenju, dala globoke vzpodbude in vlila veliko poguma vsem za pristno, iskreno, ljubeče, krščansko zakonsko življenje. Veliko je bilo poudarkov o zavedanju različnosti med zakoncema, spoznavanju drug drugega, o prilagajanju drug drugemu, predvsem v začetku zakona. Pomembno je tudi spoznati kaj razdvaja moža in ženo, potrebno si je vzeti čas za sozakonca, pomembna je komunikacija. V zakonu ljubezen ni in ne more biti le beseda, čustva, ampak so dejanja, brez pogojno darovanje za sozakonca, za otroke. Pomembna je v družini pozornost, spoštovanje drugega, njegovih potreb.
Bog je zakoncem dal za življenje v zakonu, družini navodila, ki so zapisana v Sv. Pismu, zelo pomembna je zakonska molitev- lahko je samo en Očenaš vsak večer.
Krščanski zakonci tako niso prepuščeni sami sebi, v sredi imajo svojega prijatelja Jezusa, ki s svojim življenjem uči kako ljubiti, iz ljubezni do nas je daroval svoje življenje na križu, da bi ga mi imeli v izobilju in nam naroča : » Ljubite se med seboj kakor sem vas jaz ljubil«.
Tako morata v zakonski odnos vlagati oba mož in žena. V družini so pomembne besede: Oprosti, nisem imel prav ; Oproščam ti.
Največja dota, ki jo starša lahko darujeta otrokom je njun dober odnos.

Otroci so se v igri družili ob iskanju skritega zaklada, koščkov srca, ki so ga nato zlepili v eno veliko srce in za nagrado dobili lizike. Tudi na delavnicah, kjer so izdelali različne izdelke, so se otroci lepo imeli.Bili so veseli in razigrani, povedali so: bilo je lepo, ..fajn je bilo biti skupaj. Tako so tudi otroci doživeli kako lepo je biti skupaj povezani v ljubezni.

V zahvalo in blagoslov vsega kar se je dobrega in lepega ta dan zgodilo v srcih vseh udeležencev, je bila darovana sv. maša, ki jo je daroval gospod dekan Slavko Bek s sodelovanjem združenega otroškega pevskega zbora, prošnjami in zahvalami otrok.

Ob koncu sv. maše smo v molitvi za družine kot ena družina Troedinega Boga prosili…V času, ko se želi razvrednotiti družino očeta, matere in otrok, se milostno ozri na nas, da bomo uresničevali tvoj načrt Ljubezni. Prosimo te, da bi se vsi kristjani s pogumom in javno besedo zavzeli za vrednote družine ter jo posredovali mladim…..Amen.

V prijetnem druženju ob agape se je zaključilo to nedeljsko popoldne, v katerem so vse družine prejele veliko poguma in vzpodbud za živeti poslanstvo Ljubezni v družini.

Zapisala I.K.

DSC_0236 DSC_0171 DSC_0172 DSC_0175 DSC_0184 DSC_0187 DSC_0189 DSC_0190 DSC_0193 DSC_0194 DSC_0197 DSC_0198 DSC_0203 DSC_0204 DSC_0205 DSC_0206 DSC_0207 DSC_0208 DSC_0209 DSC_0212 DSC_0214 DSC_0216 DSC_0227 DSC_0231 DSC_0232 DSC_0233 DSC_0235