Tretji sveti večer

Sveti trije kralji ali praznik Gospodovega razglašenja praznujemo 6. januarja. Večer pred praznikom sv. treh kraljev je po izročilu tretji sveti večer (prvi je pred božičem, drugi pa pred novim letom), zato …

je na Slovenskem v navadi kropljenje z blagoslovljeno vodo in kajenje s kadilom po vseh prostorih hiše, na vhodna vrata pa se napiše začetnice imen treh kraljev (Gašper, Miha, Boltežar) z letnico novega leta: 20 + G + M + B + 13.

Koledovanje ali trikraljevska akcija je dobrodelna akcija Misijonskega središča Slovenije, med katero koledniki zbirajo darove za uresničitev projektov misijonarjev. Njena prepoznavnost je že vrsto let zvezda vodnica, ki preko otrok prinaša veselje in blagoslov po družinah, povezuje župnijo v skupnem veselju ob božičnih praznikih in v novem letu, obenem pa je zvezda dobrote, ki pomaga misijonarjem uresničevati projekte za pomoč otrokom in mladim v misijonskih deželah.

Z zbranimi sredstvi vsako leto podprejo projekte ali poslanstvo misijonarjev, da lahko pomagajo najrevnejšim. Akcija v Sloveniji vsako leto poteka med božičem, 25. decembrom, in praznikom sv. treh kraljev oz. praznikom Gospodovega razglašenja, 6. januarjem, na avstrijskem Koroškem pa od 1. do 6. januarja. Koledniki obiskujejo domove, prinašajo veselo sporočilo božičnega praznika in želijo srečo v novem letu. Obenem zbirajo darove za misijone in povezujejo ljudi, zato je geslo trikraljevske akcije Naše veselje za srečo drugih.