Utrinki iz papeževega potovanja v Južno Korejo

Tudi pri tokratnem papeževem potovanju ne gre brez presenečenj. Včeraj se je nenapovedano ustavil na jezuitski univerzi v Seulu. Že včeraj in tudi danes se je srečal z žrtvami nesreče trajekta, danes pa se je ustavil na pokopališču splavljenih otrok.

Z jezuiti

Jezuitom je namenil kratek, a vsebinsko močan nagovor. „Ne kaznujte več Božjega ljudstva“, je duhovnike opozoril sveti oče. Cerkev je namreč po njegovih besedah danes kot neke vrste bolnišnica, saj Božje ljudstvo potrebuje predvsem tolažbe zaradi številnih ran. „Mnoge med njimi smo povzročili prav mi, praktični katoličani in duhovniki“, je dejal papež in dodal: „Naše ravnanje je večkrat preveč klerikalno, je neke vrste klerikalizem, kar Cerkvi povzroča veliko zla“, je dejal. Vendar pa po papeževem prepričanju ni rane, ki je Božja ljubezen ne bi mogla ozdraviti. „Biti duhovniki ne pomeni biti državni uradniki, ampak pastirji“, je poudaril sveti oče in dodal: „Ko ste v spovednici se spomnite, da se Bog nikoli ne utrudi odpuščati. Bodite usmiljeni!“.

S svojci žrtev nesreče trajekta

Že včeraj pred sveto mašo pa se je papež Frančišek srečal s predstavniki preživelih in svojcev žrtev tragične nesreče trajekta Sewol, ki se je zgodila 16. aprila letos. Eden izmed njih je papeža za svojega sina prosil za zakrament krsta. Sveti oče je privolil in ga je krstil danes zjutraj na sedežu apostolske nunciature.

Tudi danes se je pred začetkom svete maše v Seulu s papamobilom popeljal med množico ter izstopil iz njega ob družinah žrtev trajektne nesreče. Te že nekaj dni v znak protesta taborijo v mestu in od južnokorejske vlade zahtevajo odkrito in pravično preiskavo nesreče. Papež je govoril tudi z moškim, čigar hči je umrla v nesreči, sam pa gladovno stavka že več kot mesec dni, saj zahteva odgovore.

Na pokopališču za nerojene otroke

Papež se je po sveti maši ustavil tudi na pokopališču, kjer številni križi zaznamujejo splavljene otroke. Na kraju spomina nerojenih otrok se je sveti oče zadržal v molitvi.