VABILO NA BLAGOSLOV MOŠTA – 27.dec.2014

Pozdravljeni.

Sadjarsko društvo Dravograd se je odločilo, da v sodelovanju z župnijo Dravograd organizira blagoslov mošta. Datum 27. december ni izbran naključno, na ta dan se namreč spominjamo sv. Janeza evangelista. Ta apostolje bil Jezusu najljubši. Legenda pravi, da je med njegovim delovanjem v Mali Aziji, Grk Aristomed predenj postavil čašo zastrupljenega vina in mu rekel, da je pripravljen sprejeti krščanstvo, če čašo izpije in ostane živ. Janez je vino blagoslovil in ga brez škode popil.

V spomin na ta dogodek se na praznik Janeza evangelista nosi vino v cerkev k blagoslovu. Na ta dan blagoslovljeno vino se potem imenuje šentjanževec.

Korošci seveda vina nikoli nismo premogli, vsaj omembe vredne količine in kvalitete ne, zato pa smo v naših krajih pridelovali mošt, to našo tradicionalno in zdravo pijačo. Naši predniki tako k blagoslovu niso nosili vina ampak mošt.

V Dravogradu imamo to srečo, da je farni zavetnik sv. Janez evangelist, zato je več kot razumljivo, da se blagoslov opravi tam. Škoda bi bilo, da bi tega ne izkoristili in si popestrili družabno življenje.

Veseli bomo, če boste prinesli kakšen liter mošta k blagoslovu in ga mogoče potem tudi podelili med navzoče. Nikomur naj ne bo nerodno glede kvalitete, saj vsi vemo, da je letošnja letina mošta zaradi vremena slabša. Vsak bo s svojo navzočnostjo prispeval k vzdušju in veselemu razpoloženju, kar nam v današnjih časih tako manjka. Požirek in prigrizek bosta samo osnova za to.

Lepo vabljeni še enkrat in se vidimo.

SaD Dravograd

Vabilu se pridružujejo tudi člani farne skupnosti Dravograd in župnik Igor.

11-DSC_0977 1-DSC_0632 03-DSC01085 4-DSC01089 05-DSC01094 06-DSC05924 7-DSC05916 09-DSC_0845 10-DSC_0921