Velika Gospojnica – Marijino vnebovzetje

 Veliki Šmaren, praznik Marijinega vnebovzetja

PNa nebu se je prikazalo veliko znamenje: žena, ogrnjena s soncem, in luna pod njenimi nogami, na njeni glavi pa venec dvanajstih zvezd. Bila je noseča in je vpila od porodnih muk in bolečin. Nato se je na nebu prikazalo drugo znamenje: glej, velik zmaj, rdeč kot ogenj, ki je imel sedem glav in deset rogov, na njegovih glavah pa je bilo sedem diademov. Njegov rep je pometel z neba tretjino zvezd in jih vrgel na zemljo. Zmaj se je ustopil pred ženo, ki je bila pred porodom, da bi požrl njenega otroka, ko bi porodila. In porodila je otroka, dečka, ki mu je bilo namenjeno, da bo pasel vse narode z železno palico. Njen otrok je bil odnesen k Bogu in k njegovemu prestolu. Žena pa je pobegnila v puščavo, kjer ji je Bog pripravil zavetje, da bi jo tam hranili tisoč dvesto šestdeset dni.(Raz 11, 1 – 6)

Praznik Marijinega vnebovzetja ali Veliki šmaren je za Slovence eden najpomembnejših praznikov. Nekateri mu pravijo kar druga Velika noč. Velja za največji in najstarejši Marijin praznik, saj so ga po nekaterih virih obhajali že od koncila v Efezu leta 431.

V Sloveniji je večina romarskih cerkva posvečena prav Mariji, in so za Veliki šmaren resnično oblegane. To kaže na zakoreninjenost verovanja v Marijino priprošnjo. Ker letos praznujemo 31 let posvetitve slovenskega naroda Mariji Pomagaj,

Tudi vsak izmed nas naj na ta dan obnovi svojo posvetitev Mariji. Ob prazniku premislimo te besede, kakor bi jih izrekla Marija:

»Odprite srca za ljubezen mojega sina Jezusa. V družinah obnovite molitev. Molite tudi za mir v svetu. Ne pozabite da je v obhajilu Jezus vedno z vami. Hudič želi v vaša srca vnesti nered in mir. Vi pa prosite Svetega Duha, da vas vodi po poti veselja in miru. Jaz sem z vami in posredujem pri svojem sinu Jezusu za vsakega izmed vas.«

Na največji Marijin praznik smo povabljeni, da se tudi mi v duhu zazremo v nebo in ob poslušanju opisa Janezovega videnja zamislimo, kako si hudič na vso moč prizadeva, da bi nas ‘sklatil’ iz nebes. Pravilneje rečeno, da bi nam onemogočil priti v nebesa za Marijo, ki že uživa nebeško slavo z dušo in telesom. Ta prizor imamo lepo upodobljen v naši kapeli sprave. Ta veliki praznik izkoristimo in poglejmo, kako je nebo poskrbelo za novorojenčka in pomagalo ženi v varno zavetje…

Apostol Janez je pisal svojim vernikom v Mali Aziji, ki so trpeli veliko stisko zaradi preganjanja. On je bil v pregnanstvu na otoku Patmosu. Potem so pisma uvrščena kot zadnja knjiga SP pod imenom Apokalipsa, ki je sicer na prvi pogled pretresljiva, ker govori o tragičnih zadevah. V resnici pa gre za spodbudo k vztrajnosti v pravi veri ne glede na žrtve, ki lahko zadenejo vernike. Tudi mi živimo v kar resnih časih in na nas prežijo razne preizkušnje. To pa še zdaleč ne pomeni, da Bog ne spremlja našega dogajanja in, da nam ne želi oziroma ne more pomagati.

Bog vedno bedi nad nami. Zato se le podajmo v našo romarsko cerkev k Mariji vnebovzeti v naš Zagozdac in se skupno posvetimo Mariji ter tako pripravimo na naslednje napore. Potrudimo se obdržali pravi krščanski kurz – nebesa po veri v troedinega Boga, na priprošnjo Device Marije.

Še molitev k Mariji v sedanjih stiskah

Marija Pomagaj! V teh težkih časih preizkušenj:

Spomni se, ti,  da si naših src kraljica pa nam prihiti na pomoč! Pomagaj nam. Priznamo, da smo veliko grešili, drzno smo prelamljali božje in cerkvene zapovedi, hudo žalili presveto Srce Jezusovo in z bogoskrunsko kletvijo sramotili tudi tvojo čast. Zaslužili smo trpljenje in preizkušnje ki nas tarejo.

Toda glej, Marija Pomagaj, skesano se zdaj obračamo k tebi. Sprejmi nas v svoje varstvo, bodi nam zopet dobra mati! Privedi nas k svojemu Sinu; pri njem nam izprosi milost, da se temeljito spreobrnemo, poboljšamo in ostanemo odslej vedno njegovi dobri otroci; v našem imenu ga prosi, da nam zaradi nedolžnih, pravičnih in svetih skrajša dneve strahot in bridkosti. Čuvaj našo mladino, varuj nam duhovnike in svojce, tolaži žalostne in obupajoče v tej naravni nesreči ob mogočnih silah narave, brani nam domovino s svojo mogočno roko; daj da spregledajo zaslepljeni, posreduj grešnikom milost spreobrnjenja, umirajočim izprosi srečno smrt.

Kot mati nas varuj in vodi iz stisk sedanjega časa, da se bomo zopet zbirali pred tvojim milostnim oltarjem, kjerkoli že po naših cerkvah in romarskih središčih, pri Devici Mariji na Kamnu, na Homcu, v Puščavi, na Prevaljah, posebej pa na Brezjah in tudi tukaj pri Sv.Križu nad Dravogradom,

Presveta Devica, ki si nam po božji dobroti postavljena kot Marija Pomagaj, občudujem tvojo neomajno vero in zaupanje v božje sklepe. Vse tvoje sveto življenje, polno preizkušenj, a vseeno ponižno vdano v božjo voljo in vse modro vladajočo Previdnost, nosi pečat: Zgodi se tvoja volja.

Marija, Mati žive vere in božje Previdnosti, izprosi še meni trdno vero in pomagaj mi, da bom znal z neomahljivim zaupanjem v vseh težavah in neprilikah, kakor tudi v teh ujmah, posebej na Koroškem in v Savinjski dolini…, ki nas posebno zdaj mučijo, upreti pogled v Boga, ki vse vlada in se bom mogel, podpiran od milosti in ljubezni, z vso močjo svoje volje prepustiti tolikokrat meni nerazumljivim sklepom božje Previdnosti. Tako bom s tvojo pomočjo na koncu zemeljskega življenja mogel tudi jaz zapeti: Slava božji Previdnosti! Amen

Oče naš. Zdrava, Marija. Čast bodi. Spomni se, Marija Pomagaj, da si naših src kraljica, otrokom svojim pomagaj, izkaži se mi pomočnica.