Veliki teden – čas intenzivnega srečevanja z Bogom

Veliki teden je poseben teden. Teden intenzivnega duhovnega poglabljanja v skrivnost trpljenja Kristusa in njegovega zasluženja za naše odrešenje. Od nekdaj je bil ta teden povezan z sodelovanjem pri veliko-tedenskih obredih. Posebej intenzivni so bili zadnji trije dnevi.

VELIKI ČETRTEK – dan obeda in izdaje: 

VELIKI PETEK – dan bolečine in zapuščenosti.

VELIKA SOBOTA – dan žalosti in tišine.

in

VELIKA NOČ – dan zmage in veselja.

VELIKI ČETRTEK: Na veliki četrtek je Jezus pri zadnji večerji postavil zakrament svete evharistije, največji čudež, s katerim je med nami vedno navzoč in nam daje moč za življenje. Preden je to storil, je svojim učencem umil noge, s čimer je pokazal svojo ponižnost. Velika naloga za nas, saj je v tem svetu prava ponižnost zelo malo cenjena.

Ob 18.00 bo najprej Pashalna večerja z prvoobhajanci, nato slovesna sv. maša in umivanje nog dvanajstim možem. Sledi še molitveno bdenje z Jezusom na Oljski gori.

VELIKI PETEK – dan bolečine in zapuščenosti. Ta dan je ves preplavljen s spomini na Jezusovo neznosno trpljenje. Ob nenehnem zaničevanju, posmehovanju, trnovi kroni, bičanju, prenašanju težkega križa na kraj svoje smrti… človeka kar zmrazi in se zgrozi. A vse to samo zaradi človeške krutosti in zaradi človeškega greha. On pa ljubi do konca. Ponuja nam vedno novo možnost. Deli nam svoj blagoslov. Potrudimo se, spremljajmo ga na poti, ki jo mora prehoditi z nami in za nas, ter vsaj svoj del naloge opravimo tako, da mu ne bo v dodatno breme.

Zbrali se bomo pri angelu na Dobravi in nato ob postajah križevega pota prišli do cerkve Sv.Križa kjer bomo nadaljevali s češčenjem križa, branjem pasijona, in svetim obhajilom.

VELIKA SOBOTA – dan žalosti in tišine.

Cerkev se na veliko soboto mudi pri Jezusovem grobu in premišljuje njegovo trpljenje in smrt.

Že zgodaj zjutraj bodo blagoslovi ognja in nato preko celega dneva blagoslovi jedil po naših cerkvah (razpored glej posebej) Zvečer  pričetek slovesne vigilije pred velikonočnim praznikom.

VELIKA NOČ – dan zmage in veselja.

Na ta veliki praznik je pred nami velika naloga. Resnično moramo spoznati veličino Kristusovega vstajenja. Premagan je bil greh, potrjeno je vse, kar na Kristus uči. Torej pričujmo drugim o njegovi veličini, veselimo se! Darujmo svojo radost in veselje drug drugemu. Kajti: Kristus je vstal! Kristus živi!

Vstajenjska slovesnost pri Božjem grobu in velikonočna procesija. nakar sledi praznična sveta maša.

——————————————————————-

Molitev v velikem tednu

Nem od trpljenja. S kapljami krvi in znoja na čelu polnem trnovih ran. Na koncu z močmi. S strahom v duši umiram, ko kličem Očeta in čakam da se dopolni.

Ti, brat, pa zreš vame.

Imenuješ me trpečega. Zakaj se bojiš lajšati trpljenje?

Imenuješ me učenika? Zakaj ne sprejemaš, česar te učim?

Imenuješ me odrešenika. Zakaj ne stopiš z menoj na pot odrešenja?

Imenuješ me nesmrtnega. Zakaj se ne ustaviš smrti svoje duše?

Imenuješ me pot. Zakaj ne hodiš za menoj?

Imenuješ me resnico. Zakaj mi ne verjameš?

Imenuješ me življenje. Zakaj si me ne želiš?

Sprašujem in nemo čakam, da se ozreš vame.

Leta minevajo, vprašanja ostajajo brez odgovora, a vem, da bo prišel čas, ko boš v meni spoznal brata.