Velikonočna vigilija v Dravogradu

Po zelo starem izročilu je  noč iz velike sobote na veliko nedeljo, posvečena bedenju za Gospoda. Velikonočna vigilija je najslovesnejše bogoslužje celega leta. Slavje se stopnjuje od drobnega plamenčka, preko hvalnice velikonočni sveči, svetopisemskih odlomkov, Slave, Aleluje, obnovitve krstnih obljub do slovesne evharistične daritve…
Slovesen začetek vigilije, ki mu pravimo tudi Slavje Luči, smo pričeli z blagoslovitvijo ognja in krašenjem velikonočne sveče, ki je bilo pred cerkvijo. Velikonočno svečo smo slovesno ponesli v neosvetljno cerkev.

Nato je duhovnik trikrat zapel: »Kristusova luč.« Ministranti so prenesli plamen velikonočne sveče ostalim vernikom. Nato smo vsi skupaj stoje s prižganimi svečami poslušali velikonočno hvalnico sveči.  Nato smo v svetopisemskih odlomkih odkrivali, kako je Bog vseskozi reševal svoje ljudstvo in ga pripravljal na odrešenje. Po zadnjem berilu iz stare zavezesmo prižgali tudi oltarne sveče…..Ko je mašnik zapel »Slavo«, so ministranti zvonili z zvončki, orgle so se pet oglasile, iz lin zvonika se zaslišala pesem velikonočnih zvonov. Po 40-ih dneh posta je zadonela zmagoslavna Aleluja Vstalega.  V litanijah vseh svetnikov smo prosili svetnike božje pomoči, nato pa nam je župnik blagoslovil vodo, s katero bodo krščeni ti, ki bodo k svetemu krstu prinešeni v velikonočnem času. Nato smo se s prižganimi svečkami odpovedali hudemu duhu in izpovedali vero v troedinega Boga. Nato nas je mašnik pokropil z blagoslovljeno vodo. Sledile še prošnje za vse potrebe, s katerimi smo zaključili tretji del vigilije.

Končali smo s slovesno sveto mašo pri kateri so ubrano prepevali naši pevci na koru. Hvala vsem za udeležbo na tem čudovitem slavju velikonočne vigilije.

Z.M.

DSC_0548 DSC_0549 DSC_0553 DSC_0558 DSC_0567