Velikonočni blagoslovi jedil v naši PZD

Ena lepših opravil na veliko soboto je priprava jedi za blagoslov ali žegen kot rečemo pri nas na Koroškem. K blagoslovu se prinašajo jedi; skrbno izbrano in najboljše meso, ki ga pripravijo gospodinje, kar simbolizira Jezusa Kristusa pravo velikonočno Jagnje, pobarvane jajčka »pirhe«, ki simbolizirajo Jezusove rane ali kapljice krvi, so pa tudi podoba groba in simbol vstajenja.

V jajcu je namreč skrita moč in energija za nastanek novega življenja. Jajčna lupina pomeni tudi trdnost ali skala, ki se prevečkrat gradi med ljudmi in razdvaja  dobroto, spoštovanje in temeljne moralne vrednote človeštva. Le medčloveška ljubezen  je tista, ki daje moč in odvali še tako trdno skalovje, je moč nad zlom kot ga ponazarja vstali Kristus. Korenina hrena nas spominja na tri žeblje, s katerimi je bilo Jezusovo telo pribito na križ. Ko okušamo njegovo ostrino, se spomnimo, da je Kristusovo trpljenje cena našega odrešenja. Grenkoba nas spominja na Kristusovo žejo na križu, ki je bila predvsem žeja po človeški in Božji bližini. Potica oz. kruh je znamenje Božje dobrote in človekovega dela. Nekoč so bile potice okrogle, zato so lahko ponazarjale tudi Kristusovo krono. V naših župnijah PZD so se tudi letos odvijali blagoslovi po ustaljenem redu. Eno lepših je bilo priu Magdaleni, kjer je bilo na žegnu res pravo majhno jagnje, staro le tri dneve. Župnik nas je spomnil, naj ta žegen zaužijemo na velikonočno nedeljsko jutru v krogu družine, saj je to enkratna priložnost za družino ter simbol veselja zmage dobrega nad zlom.

Velikonočni prazniki so prazniki osebne vere, v kateri se kažeta odprtost in strpnost do drugih, drugače mislečih, ki pa kljub temu občudujejo tradicijo in katoliško vero, ki se izkazuje in potrjuje v teh tradicionalnih običajih.  Dokaz za to so bile polne naše crkve in podružnice ter zelo veliko ljudi, ki so prišli k čudovitemu obredu blagoslova jedil za velikonočni žegen. Hvala župniku Igorju, župniku Frančeku in p. Marjanu, ki so ta dan res z vso ljubeznijo poskrbeli za lepoto blagoslova in bogatimi sporočilnimi nagovori. Tudi s tem žegnom se ohranja, kar smo prejeli od dobrih staršev, in to dajemo naprej otrokom, vnukom… Tudi v tem sta lepota in smisel največjega krščanskega praznika.

Z.M.

DSC_0490 DSC_0507 DSC_0506 DSC_0515 DSC_0513 DSC_0519 DSC_0517 DSC_0522