Velikonočni prazniki 2023

Za nami so letošnji velikonočni prauzniki. Bili so doživeto resnični in obisk vernikov zadovoljvo lep in sorazmerno velik. Začeli smo s Cvetno nedeljo, ki je bila izjamno obiskana v vseh farah. Nekoliko pojenja za žegen jedil in precej manj je navzočih praznovalcev na samo veliko noč. Vstajenje Kristusa in spominjanje na te praznične dni nas gotovo zelo razgiblje. Za nami je torej velika noč, ki je minila v duhu tradicije, ki ji sledimo. Velika noč se nekako začne s cvetno nedeljo in nadaljuje na veliki četrtek, ko smo se spominjali Jezusove zadnje večerje in postavitve apostolov za mašnike. Ne pozabimo, da je veliki četrtek praznik duhovnikov. Ta dan se jih še posebej spomnimo v molitvi. Bogu se moramo zahvaliti, da jih še sploh imamo, zahvalimo se za njihove dobre lastnosti. Prav je, da se ne samo v župniji, pač pa tudi v družini spomnimo in pogovorimo, kaj duhovnik nam pomeni.

Veliki petek nas je povezal v cerkvi pri Križu, kjer smo sledili obredom velikega petka. Veliko mladih je sodelovalo in upamo lahko, da smo sveti križ lepo in prav počastili ter izrazili svojo hvaležnost za to ‘orodje’ odrešenja.

Posebna pa je velika sobota, kjer se začne z blagoslovom ognja na to jutro, nato pripravo jedi, sledi čiščenje itd. Večerna slovesnost je že povsem praznično obarvana. In nedelja – vstajenjsko jutro. To je dan, ki ga je naredil Gospod, veselimo in radujmo se aleluja, je odmevalo po naših farah PZŽD. To je praznik Jezusovega vstajenja, zmage nas smrtjo, grehom in peklom. Ta dan smo bili povabljeni k vstajenski maši, nato k družinskemu praznovanju. Veliko število vernikov je prihitelo k tej slovesnosti. Nenazadnje so slovesnost povzdignili tudi člani gpodbe Ojstrica v Dravogradu in na Ojstrici, in godba Šentjanž pri Sv.Petru na Kronski gori.

Hvala vsem za sodelovanje in obisk maš ter procesij.