“Videl sem, kako si jo pogledal”

“Te besede bi moral slišati vsak mulc! … in vsaka deklina! … in vsak starš,” mi je šlo po glavi, ko sem prebrala prispevek pisca Nata Pyle-a. Tako močne besede, da bi bilo škoda, da bi ostala povezava na članek v angleščini le na twiterju …

“Nekega dne bova s sinom imela pogovor. Ne, ne tistega, ki se ga vsi starši bojijo, otrokom pa je skrajno mučen.

Ne, govorim o drugem pogovoru. Tistem, ki se bo zgodil potem, ko bom ujel njegov pogled, ki bo storil tisto, kar moške oči rade storijo – uzrejo predmet poželenja.

Verjetno bova skupaj kje zunaj v trgovini ali na prigrizku, ko bom ujel njegov pogled. Mogoče bova na plaži. Vseeno je, kje bo – prišel bo čas in videl bom tisti pogled. Takrat bo čas za pogovor.

****

Hej, pridi sem. Pogovoriva se. Videl sem te kako si jo pogledal. Ne obsojam te in ne želim te spraviti v zadrego. Vem zakaj si to storil. Razumem te. Ampak vseeno želim, da se pogovoriva, ker je pogled na žensko še kako pomemben!

Mnogo ljudi ti bo dopovedovalo, da mora ženska sama paziti na to, kako se obleče, saj veš – da te ne izziva, da je ne bi narobe razumel… Jaz pa ti povem drugače: njena odgovornost je, kako se zjutraj obleče. Tvoja odgovornost pa je, da jo gledaš kot človeka, ne glede na to, kaj ima oblečeno. Ja, vem, da jo boš krivil, da je zapeljala tvoje oči s tem, kar ima (ali nima) oblečeno. Ampak nikar! Ne igraj žrtve. Nisi ena uboga žrtev, ko podoba pride do tvojih oči – zavedaj se, da imaš nad svojimi očmi popolno kontrolo. Vadi to krepost. Vadi nadzor svojega pogleda. Vadi se v tem, da žensko pogledaš v oči. Discipliniraj se, da boš videl njo, ne njenih oblačil ali njenega telesa. 

V trenutku, ko  igraš žrtev, zapadeš v laž, da se je v tvojem telesu preprosto zgodila reakcija na zunanje dražljaje in zdaj ne moreš več ločiti, kaj je še prav in kaj ne, kaj je človek in kaj meso.

Poglej me! To je trapasta laž!

Veliko več kot to si! In ženska, ki jo gledaš, je mnogo več kot samo njena oblačila. Je več kot njeno telo. Veliko bi lahko govorila o tem, kako moški popredmeti žensko – in v resnici jo. Ljudje popredmetimo stvari, ki jih imamo radi, zato, da jih lahko kontroliramo. Če imaš osebo resnično rad, je ne zreduciraj na predmet, stvar. V trenutku, ko nekoga popredmetiš – naj si bo žensko ali moškega, izgubiš svojo človeškost.

Obstajata dva pogleda na žensko oblačenje, ki ti jih bodo skušali prodati:

Eden pravi, da se mora dekle obleči tako, da privabi pozornost moškega. Drugi pravi, da se mora dekle obleči tako, da se zaščiti pred moškim. Sine, ti si boljši od obeh. 

Nikoli ne bi smelo biti tako, da bi se ženska ali katerokoli človeško bitje moralo oblačiti tako, da bi pridobilo tvojo pozornost. Ljudje si zaslužijo tvojo pozornost preprosto zato, ker so tvoji so-ljudje. In na drugi strani, ženska ne bi smela čutiti, da se mora zaščititi pred teboj. Sam se imej pod kontrolo.  

Žal je odnos med moškim in žensko res zakoreninjen v strahu. V strahu pred zavrnitvijo, zlorabo, biti brez nadzora. Na nek način je tudi Cerkev prilila olja na ogenj strahu. Bojimo se, ker smo bili naučeni, da je drugi nevaren. Učili so nas, da bo žensko telo zapeljalo moškega v greh. Če bo ženska pokazala preveč, bo moški počel nespametne reči. Bodiva si na jasnem: žensko telo ti ni nevarno. Ne bo te poškodovalo. In ne bo te prisililo početi neumnih reči. Če jih boš počel, jih boš zgolj zato, ker se boš sam odločil početi neumne reči! Ne nasedaj tem strahu med ženskami in moškimi.

Žensko telo je lepo in čudovito in skrivnostno. Spoštuj ga s tem, da njo spoštuješ kot osebo, ki ima svoje upanje in sanje in izkušnje in čustva in hrepenenja. Naj ji bo ob tebu udobno, dviguj njeno samozavest. Pa ne zato, ker je šibkejša. To je pa sploh največja traparija, kar sem jih kdaj slišal! Ženske niso šibkejše od moških. Niso šibkejši spol. So samo nasprotni spol.

Ne govorim ti, da ne glej žensk! Prav nasprotno! Govorim ti o tem, da bi videl žensko. Zares videl. Ne samo z očmi, temveč s srcem. Ne glej kot na nekaj, kar vznemirja tvoje čute, glej jo kot človeka.

Verjamem, da bo sprememba pogleda na žensko spremenila tebe, kadar si ob njih. In ne bodi samo “ob” njih. Bodi “z” njimi.

Ker na koncu bodo tudi one želele biti s teboj. Brez strahu, da bodo obsojene, osramočene, popredmetene. In, veš kaj – to ni samo tisto, kar si želijo ženske. To si želimo vsi ljudje.

Pravzaprav, to je tisto, kar si želiš tudi ti.”

 Vir: iskreni.net