Vzpodbude staršem in otrokom za lepo doživljanje počitnic

Počitnice so v polnem teku. Julij in z njo vročina, kako se ohladiti, kaj početi?….upam pa, da se mnogi sprašujete, kako, s čim in zakaj zaposliti otroka, da ne bi samo ves čas preždel pred TV ekranom. Otroci pa jasno, pričakujejo morda ravno to, da bodo več časa posvetili svojemu računalniku, ko se ne bo potrebno posvečati učenju, šolskim knjigam, nalogam, urniku … ko ne bo potrebno tako zgodaj vstajati, … ko ne bo obveznosti, … skratka naenkrat bo ostalo toliko prostega in brezskrbnega časa.… Začaran krog.

Kam usmeriti pogled in dejavnosti otroku? Otroci se že znajdejo po svoje … dolgčas jim že ne bo. Bo to obogatilo njihova srca?Poletni meseci so namenjeni dopustu, ko se tudi starši želijo odpočiti od vsakdanjih skrbi in naporov, … saj čez leto ostaja vse manj časa za bližnjega in prav to naj bi nekoliko nadomestili v teh dneh … Kako, ko pa je tudi v tem času poplava prireditev in aktivnosti, ki privlačijo množice, od mladih, odraslih, družin, otrok … Možnosti in priložnosti, kaj vse početi v poletnih mesecih, je ogromno.

Kaj bo pa izbrala vaša družina?

– bo izbrala več priložnosti za pogovor v družini, ki ga preko leta velikokrat ni.?

– bo izbrala reden obisk nedeljske maše? Upam, da se zavedate in otroke vzpodbujate, da ni življenja brez svete evharistije, kjer nam je Bog posebej blizu.

– bo izbrala vsakodnevno molitev, ki naj ne bo odveč? Gre za pogovor z Bogom, ki nas vedno posluša.

– boste sklenili, da boste vsako jutro in večer pokrižali svojega otroka in mu povedali, koliko vam pomeni in da ga izročate v božje varstvo?.

– boste kdaj kam skupaj odšli, morda obiskali planine, kolesarili? Posebej ob nedeljah popoldne.

– boste izbrali v počitnicah obisk kakšne Marijine romarske cerkve, posebej na praznik Marijinega vnebovzetja 15.avgusta? Prav je, da otrok doživi romarske kraje (posebej Brezje, Ptujsko goro, Homec, Puščavo, Devico Marijo na Kamnu pri Vuzenici…).

– boste otroka prijavili na letošnji oratorij, ki ga pripravljamo v Dravogradu in Šentjanžu. V času po 15.avgustu? Otroci se radi družijo s svojimi vrstniki, pa tudi mladi čutijo odgovornost za dogajanje. Omogočite jim to lepo izkušnjo, kjer bodo združili prijetno s koristnim.

– boste nedeljsko popoldne kot družina izkoristili za spoznavanje krstnih zavetnikov članov družine tako, da obiščete kraje, cerkve, kjer so upodobljeni krstni zavetniki?

– boste obiskali lepe nedelje, ki se vrstijo po naših župnijah krog in okrog? Tako otroci spoznavajo svetnike in preko njih veličino Boga, h kateremu smo namenjeni.

– boste na morju, kjer boste letovali obiskali tudi svetišče in sveto mašo in izkoristili idealno priložnost za spoznavanje naravnih, kulturnih znamenitosti krajev pa tudi cerkva, kapel? … Bog je vsepovsod…Tudi molite lahko kar v naravi, na sprehodu … preko občudovanja stvarstva, vsakega najmanjšega kamenčka, rastlinice … do morja, gora, … saj smo vse to prejeli od Stvarnika, da bi nam bilo v pomoč za poglabljanje vere in pomoč na poti do Cilja.

– boste skupaj z otroki prebrali kakšno versko knjigo, slikanico, pobarvanko z versko vsebino? … tudi to je srečevanje z Bogom. Morda si vzamete čas za družabne igre, ki jih je kar nekaj z versko vsebino.

Le peščica predlogov je nanizanih, kako lahko družina na zanimiv, preprost, prijeten, spoznaven in duhovno bogat način preživi, predvsem pa doživi počitnice, ki naj nato odmevajo skozi vso leto.

Ne zamujajte priložnosti, ko lahko preživite skupaj kot družina. Čas prehitro mine, ostane le tisto, kar se zapiše v srce. To spoznanje pa nosimo vedno s seboj, zato vam je, dragi starši, zaupana trojna služba: duhovniška, da poskrbite za družinsko molitev; oznanjevalna, da krepite in utrjujete vero v družini in vodstvena, da vodite otroke po poti Luči do središča, ki je vedno Bog.
Le to je potrebno, vse drugo je minljivo.

Pa še to: Bog je vedno in povsod z vami, težko se mu je izmikati, ker vas vedno ljubi in vedno vas čaka in spremlja. Naj vas tudi obilno blagoslavlja.

vaš župnik Igor