Zahvalna nedelja in tekmovanje skupin v pripravi restanega krompirja (pražen krompir)

V župniji Dravograd že tretje leto zapored pripravljamo Zahvalno nedeljo prvo v mesecu oktobru in jo povežemo z nedeljo rožnega venca. Zakaj? Ker se nam je zdelo nekako manj primerno, da takoj za praznikom Vseh svetih, ko so v naših mislih rajni že krasimo cerkev s pridelki iz naših vrtov, polj, njiv, gozdov, vinogradov, … pa tudi marsikateri pridelek je v novembru težje najti še na vrtu … Kakorkoli, tudi letos smo povabili zaselke k pripravi stojnic ‘Darovi narave’.Lepa bera lepo oblikovanih pridelkov in okusno aranžirano pred in na oltarjih ter pred cerkvijo (glej slike) je nagovarjalo obiskovalce nedeljske svete maše.
Posebnost letošnjega praznovanja zahvale pa je bila priprava restanega krompirja raznih skupin, ki so se odzvale na povabilo. Sicer smo to tekmovanje želeli pripraviti ob lepi nedelji, vendar nas je takrat zmotilo neprijazno vreme. Tudi to nedeljo je zjutraj kar pošteno deževalo, a naše tekmovalne ekipe to ni oviralo pri pripravi tako značilne jedi, kot je restan krompir (repica po koroško).


Pestro in zabavno je bilo, saj je župnik Igor z iskrivostjo ki mu je dana, uspešno vodil prireditev, ki je potekala in vzpodbujal tekmovalce k pravemu tekmovalnemu duhu. Ocenjevalna komisija je bila pisana in je opravila svoje delo, zato so bili uradni rezultati naslednji.

CAR restanega krompirja so postali člani ekipe DRUŠTVA INVALIDOV DRAVOGRAD.
Drugo mesto so zasedli člani ekipe DRAVITOVCI (ki našo občino zastopajo na mednarodnih srečanjih in praznovanjih praženega krompirja po domovini in v Evropi)
Tretje mesto so dosegli člani ekipe SADJARSKEGA DRUŠTVA DRAVOGRAD (bili so najlepše opravljeni – glej slike)
Četrto mesto so zasedli ANIMATORJI DRAVOGRAD
Peto mesto pa je zasedla ekipa MAGDALENKE iz zaselka Vrata.

Je pa res, da je volja ljudstva bila soglasna (tudi župnik Igor), da je zmagala ekipa Magdalenk, saj je poleg zelo okusnega krompirja tudi le-tega najprej sponujala obiskovalcem.

Tako je družabno srečanje izzvenelo v zadovoljtsvo vseh in vsakogar, le škoda, da je mraz precej načel vztrajnost vseh, ki so po zahvalni maši še ostali na druženju.