Zahvalna nedelja – Sv. Jedrt in Šempeter

V nedeljo 16.novembra smo v župniji Šentjanž pri cerkvici Sv. Jedrt(ravno na ta dan je letos sovpadal tudi njen god) in v farni cerkvi Sv. Petra na Kronski gori obhajali zahvalno nedeljo. Zahvalna nedelja je res prelep praznik hvaležnosti. Ne le za letino in pridelke, ki jih je dala narava, ampak tudi za druge darove, kot so svoboda, dobrota, dom, vera, medsebojni odnosi … Zahvala zajema vse naše življenje – vse, kar smo in kar imamo. To smo v samem uvodu v mašo izpostavili in se za premajhno hvaležnost v našem življenju do Boga kesali. Kristjani se namreč zahvalimo Bogu Očetu za vse, kar nam je podarjeno, z nedeljskim bogoslužjem. Tako smo tudi letos oltar okrasili z nekaterimi pridelki in sadovi zemlje, pa seveda še z mnogimi drugimi predmeti, ki ponazarjajo našo hvaležnost.
Poleg tega je pomembna tudi vsebina in simboli, ki nas spomnijo, za kaj vse smo hvaležni. Včasih nas pretrese, ko vidimo bolne ali kako drugače trpeče. To je prav gotovo trenutek streznitve, ko smo hvaležni za svoje zdravje. Nikakor nismo pozabili na vse, ki nam stojijo ob strani v našem življenju. In zahvala našim najbližjim, da za nas skrbijo, nas podpirajo, razumejo? Ali smo dovolj hvaležni? Znak hvaležnosti je že topel pogled, nasmeh, pozdrav, stisk roke …
Ja, vse to nam je bilo danes  spet stavljeno pred oči in srce.
Pri cerkvici Sv. Jedrti pa smo se tudi pokrepčali z dobrotami, ki so jih farani tega zaselka prinesli k oltarju.
Vsem hvala za pričevanje. In vzpodbuda – bodimo hvaležni  vsak trenutek, sleherni dan.

V cerkvi Sv. Petra na Kronski gori pa nas je še posebej pritegnil kruh, spečen v obliki krasne zvezde, ki ga je spekla članica ŽPS Bernarda Javornik. V imenu vseh faranov ga je poklonila župniku Igorju v zahvalo, da se za farane Šempetra (po domače) trudi, podpira in vodi.

DSC_0088 DSC_0083 DSC_0084 DSC_0086 DSC_0087  DSC_0089 DSC_0096 DSC_0091 DSC_0092 DSC_0093 DSC_0094 DSC_0095