ZAHVALNA NEDELJA V DRAVOGRADU- 2.10.22

V župniji Dravograd smo prvo nedeljo v oktobru ( 28.nedelja med letom ), na roženvensko nedeljo  2. oktobra, obhajali zahvalno nedeljo. Že kar vrsto let to prvo nedeljo v oktobru obhajamo kot zahvalno, saj tako se z bogatimi darovi narave  zahvalimo Stvarniku za vse dobro kar prejemamo  celo leto od njega. Še posebej letos, ko je narava bogato obrodila vseh vrst plodov in pri g. župniku Igorju so buče bogato obrodile in  zrasle  v velike buče, s katerimi se je  poleg drugih darov narave, okrasila cerkev.

Samo zahvalno sveto mašo in sodelovanje pri njej pa so pripravili letošnji prvoobhajanci, sedaj  veroučenci 4. razreda, skupaj s svojimi starši.  Veroučenci in starši so skupaj z g. župnikom Igorjem in ministranti v procesiji po ladji cerkve,  pristopili k daritvenemu oltarju. Pred daritveni oltar so postavili svoje košare, v katere so položili šolske zvezke in knjige in pridelke narave kot simbolni zahvalni dar Bogu.

V celotni darovani  zahvalni sv. maši so veroučenci in starši lepo sodelovali z g. župnikom in v povezovanju celotnega župnijskega občestva v  zahvali Bogu Stvarniku za vse kar smo prejeli, prejemamo in smo. Z globokimi zahvalnimi molitvami  ( zahvalna molitev Sv.Frančiška Asiškega ..), zahvali otrok in staršev, zahvali pred molitvijo Očenaša,  pozdravom miru.., petjem pevskega zbora, se je zahvaljevanje Bogu zlilo v celotno  zahvalo župnijskega  občestva. Še posebej smo bili  nagovorjeni s strani  g. župnika na evangelski odlomek po Lk 17, 5 -10 o prošnji apostolov, da jim naj  Jezus pomnoži vero in njegov odgovor, če bi imeli vero kakor gorčično zrno, bi lahko drevesa in gore premikali in kako naj ravnamo, da bomo to dobili je odgovor:  ko naredite vse kar  vam je bilo ukazano, govorite :« Nekoristni služabniki smo, naredili smo vse, kar smo bili dolžni narediti.« Tako smo bili globoko duhovno spodbujeni h poglabljanju naše vere. Za poglabljanje naše osebne in občestvene vere pa nam  je v mesecu oktobru zelo blizu naša nebeška mama Marija, z molitvijo Rožnega venca. K roženvenski pobožnosti in molitvi rožnega venca nas je g. župnik Igor še posebej lepo vabil in spodbujal. Kot povabilo k molitvi rožnega venca nas je tudi vabil rožni venec pri vstopu v našo cerkev  in na daritvenem oltarju posebej narejen rožni venec iz kostanja, kot močen simbol povezanosti našega duhovnega življenja  z naravo – Bogom. Pred odhodom domov, smo pred cerkvijo bili vsi še  deležni koščka kruha, ki smo ga zaužili kot simbol duhovne  povezanosti med sabo v veri Jezusa Kristusa.

Irma Kladnik